Представник правлячої грузинської партії пояснив, чому глава уряду цієї країни не їде до Києва

Представник правлячої грузинської партії пояснив, чому глава уряду цієї країни не їде до Києва
Тедо Джапарідзе

Про візит голови грузинського уряду до України можна буде говорити після парламентських виборів у Грузії

Зниження рівня контактів між українською і грузинською владами пов’язано з небажанням України видати розшукуваних за законами Грузії осіб. Про це в інтерв’ю для «Главкома»сказав голова комітету із зовнішніх зв'язків парламенту Грузії, член правлячої партії «Грузинська мрія», дипломат Тедо Джапарідзе.

Коментуючи відсутність офіційного візиту грузинського прем’єр-міністра до Києва, він зазначив, що про нього можна буде говорити після парламентських виборів у Грузії, які відбудуться 8 жовтня цього року. «Стосовно конкретної поїздки нашого прем'єр-міністра Георгія Квірікашвілі до Києва. Зараз у нас триває кампанія парламентських виборів, які відбудуться 8 жовтня. Вони пройдуть чесно й справедливо. Ми також запрошуємо спостерігачів і з України. А потім можна говорити й про візит на високому рівні», - сказав Джапарідзе.

«З іншого боку, не можу не згадати, що попередник Георгія Квірікашвілі (прем’єра Грузії – Ред.) дійсно збирався відвідати Україну, проте... Можете собі уявити, що прибуває до України офіційна делегація Грузії, а серед зустрічаючих – особи, які розшукуються за законами Грузії. Давайте пригадаємо, що Іраклій Гарібашвілі відверто шкодував про це. Ось його слова: «Велика помилка під час кризи мати поруч такого авантюриста» - мовилось про губернатора Одеської області Міхеїла Саакашвілі. Гарібашвілі прямо казав, що в ешелонах влади України є такі люди з «грузинського десанту», які «довели свою країну до катастрофи», - пояснив Джапарідзе.

При цьому він зазначив, що влада Грузії в будь-який зручний час, із задоволенням прийме українських колег на будь-якому рівні та в любому форматі. «Мабуть, всьому свій час. Чимало міністрів уряду Грузії вже відвідували Україну, надаючи всю можливу допомогу. У Києві була делегація нашого парламенту на чолі з його головою – Давидом Усупашвілі. А от у травні, коли ми урочисто святкували 25-річчя незалежності, спікер Верховної Ради чи його заступники не змогли приїхати до Тбілісі... Окрім того, добре спілкуються керівники Генеральних штабів. А от на рівні МВС це не вдається», – сказав він.

Джапарідзе згадав нещодавню депортацію з Одеси грузинського кримінального авторитета. «Міністр внутрішніх справ Грузії Георгій Мгебрішвілі навіть назвав тодішню ситуацію «одеською провокацією» - «злодій у законі» був відісланий з цього міста на батьківщину. «Українська сторона була зобов'язана офіціально проінформувати нас про цю депортацію чи вислання. Сьогодні всім зрозуміло: це була провокація», - заявив міністр, звернувши увагу на те, що Україна не повідомила про депортацію відповідним службам. Я кажу про це з величезним жалем і надією на те, що все це можна виправити, під корегувати», - вважає він.

Інтерв'ю проведене у рамках проекту Інститута світової політики «Аудит зовнішньої політики». 5 жовтня ІСП презентував дискусійну записку щодо українського-грузинських відносин. Повний текст доступний тут.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: