Росія відмовилася передати Україні Карпюка, Клиха і Чирнія

Станіслав Клих і Микола Карпюк

Росія без будь-яких пояснень і рішень суду відмовила Україні в передачі політв'язнів

Росія відмовила у передачі в Україну Станіслава Клиха, Миколи Карпюка та Олексія Чирнія без зазначення причини та відповідного рішення суду. Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов.

Він до додав, що до цього вже була відмова у передачі Олега Сенцова та Валентина Виговського.

«Це є порушенням умов Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року і ми письмово звернулися до Росії з вимогою добросовісно виконувати свої міжнародні зобов'язання», - зазначив Пєтухов.

Він заявив, що допоки продовжується політично вмотивоване переслідування українців в Росії, мають діяти персональні санкції, а Росія не може повертатися до міжнародних майданчиків, з яких вона була виключена.

Раніше російський адвокат Ілля Новіков не виключав, що звільнення його підзахисного, українського політв’язня Олексія Чирнія можливе в рамках обміну полоненими між українською стороною і бойовиками на Донбасі.

Як повідомлялося, Київ очікує на звільнення напередодні нового року 74 полонених з окупованого Донбасу. Українська сторона має звільнити і передати 306 осіб в рамках існуючих домовленостей.