Шерр: Пропозиція Путіна по миротворцях на Донбасі може бути пасткою

Джеймс Шерр

РФ наближається до того, щоб залишити Донбас

Пропозиція Володимира Путіна щодо розгортання миротворців на Донбасі є класичним прикладом, коли президент РФ намагається перехопити ініціативу і спрямувати її в необхідне для себе русло. При цьому не можна виключати, що Кремль в кінці кінців погодиться навіть на умови України щодо розгортання миротворчого контингенту ООН на всій території окупованого Донбасу і паралельно виведе регулярні сили. Таку думку висловив науковий співробітник програми Росії і Євразії Chatham House Джеймс Шерр.

Він вважає, що такий крок може бути спрямований на те, щоб змусити Україну виконувати політичну частину Мінських домовленостей і сприяти скасуванню західних санкцій.

До такого радикального кроку Кремль штовхає щонайменше три причини. Перше - це те, що РФ через своїх маріонеток на сході контролює лише 4% українських територій, в той час як на решті відбулася національна консолідація. Так само країни ЄС і США не проявляють будь-якого бажання іти на компроміси стосовно України на основі ідей «фінляндизації» (нейтралітету України). По-друге, щорічна вартість утримання окупованих територій Донбасу складає 1 млрд доларів, і Москва постійно змушена відмовляти сепаратистам у збільшенні фінансування. Врешті решт, адміністрація Дональда Трампа займає послідовну лінію щодо РФ, яка спрямована на протидію російським амбіціям, незважаючи на персональні симпатії американського президента.

Однак, як попереджає Джеймс Шерр, навіть якщо РФ буде згодна із українською пропозицією, «диявол може критися в деталях» – який буде склад і озброєння миротворчого контингенту ООН, як буде проводитися розподіл між «іноземними найманцями» і місцевими бойовиками, яке озброєння виведуть із ОРДЛО, а яке залишать, які повноваження матимуть «місцеві органи влади» у переговорах і яке вето намагатиметься зберегти РФ.

Співробітник британського Королівського інституту міжнародних відносин підсумовує, що скоріше за все наближається час, коли РФ захоче вийти із Донбасу. Однак все в такому випадку буде залежати від практичного наповнення понять «РФ» і «вийти».

Нагадаємо, президент Порошенко заявив на сесії Генеральної асамблеї ООН, що мандат миротворців ООН повинен покривати усю окуповану територію Донбасу, включаючи українсько-російський державний кордон.

Путін заявив, що підтримує ідею введення миротворців ООН на Донбас за умови їх розміщення на лінії зіткнення.

Після переговорів з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Путін заявив про готовність врахувати в ініціативі про миротворців ООН на Донбасі їх право охороняти місію ОБСЄ не тільки на лінії зіткнення, але і в інших місцях.

Пізніше Росія заявила, що знову не погоджується на присутність миротворців ООН на всьому Донбасі.