Сироїд назвала законопроект про нацбезпеку «порожнечею на 35 сторінках»

За словами політика, підготовлений до другого читання законопроект повертає Україну до «брежнєвського авторитаризму»

Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд заявила, що законопроект про національну безпеку і оборону не готовий до другого читання і не відповідає стандартам НАТО.

Про це вона повідомила під час погоджувальної ради у понеділок, 18 червня.

«Законопроект про національну безпеку і оборону не готовий до другого читання. Навіть той проект закону, який був внесений президентом, це порожнеча на 35 сторінках. Президент, до речі, і сам це визнав, він сказав, що це є величезний прогрес, який закріплює статус-кво. Тепер ми будемо знати, що реформи і прогрес, це, виявляється, рух на місці», - сказала Сироїд.

За її словами, підготовлений до другого читання законопроект повертає Україну до «брежнєвського авторитаризму».

«Відповідно до того, що запропоновано законопроектом, міністр оборони перетворюється в міністра збройних сил і, в принципі, його можна безболісно ліквідувати. Натомість величезні повноваження отримує прокуратура, це напевно для  того, щоби військові прокурори могли краще заробляти на тому, що будуть грабувати військовослужбовців, чим вони сьогодні успішно займаються», - припустила віце-спікер.

Сироїд підкреслила, що в законопроекті немає «ані стандартів командування і управління відповідно до НАТО, ані парламентського контролю за розвідкою, ані парламентського контролю за оборонним бюджетом».

Нагадаємо, спікер Верховної Ради Андрій Парубій під час погоджувальної ради у понеділок, 18 червня, заявив, що парламент має до кінця тижня ухвалити закон про національну безпеку та оборону.