Сьогодні у Брюсселі відбудеться саміт Україна-ЄС

Лідери України і Європейського союзу на саміті обговорять реалізацію Угоди про асоціацію

Головною темою саміту стане виконання угоди про Асоціацію між європейським Союзом та Україною

Сьогодні, 9 липня, відбудеться саміт Україна-ЄС. Щорічний Саміт Україна - ЄС є вже двадцятою зустріччю лідерів України та Євросоюзу і першою з моменту вступу в силу Угоди про асоціацію.

Лідери України і Європейського союзу на саміті обговорять реалізацію Угоди про асоціацію, прогрес реформ в Україні та їх підтримку з боку ЄС.

Очікується, що Україну на саміті представлятиме президент Петро Порошенко, а ЄС – голова Ради ЄС Дональд Туск і голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.

Серед інших учасників саміту Україна - ЄС:

  • Федеріка Могеріні, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки;
  • Валдіс Домбровскіс, віце-президент Єврокомісії;
  • Марош Шефчовіч, віце-президент Єврокомісії.
  • Сесілія Мальмстрем, єврокоміссар з питань торгівлі;

За повідомленням, на саміті також обговорюватимуть питання кризи та конфліктів.

«Стосовно тривалої російської агресії та конфліктів на сході України, то саміт підтвердить підтримку ЄС незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. Керівники наголосили на необхідності цілковитого виконання мінських угод усіма сторонами, наголошуючи на відповідальності Росії в цьому контексті», – йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС.

Зустріч в Брюсселі розпочнеться 9 липня о 12:00 (13:00 за Києвом) з вітання Порошенка і Туска. О 12:05 - переговори лідерів (Петро Порошенко, Дональд Туск, Жан-Клод Юнкер).

О 12:25 розпочнеться пленарна сесія 20-го саміту Україна - ЄС. 13:45 - робочий обід.

О 15:10 відбудеться прес-конференція за підсумками саміту.

Нагадаємо, лідери країн - членів Північноатлантичного альянсу проведуть спільну зустріч з президентом України Петром Порошенко і главою Грузії Георгієм Маргвелашвілі 12 липня в рамках саміту НАТО.

Раніше, президент України Петро Порошенко і генсек НАТО Єнс Столтенберг провели телефонну розмову, в ході якої обговорили підготовку України до участі в саміті НАТО в Брюсселі.