США передадуть Україні два катери класу «Айленд»

Фото: Главком
Надзвичайний та повноважний посол України в США Валерій Чалий

Наразі експертні групи працюють над підготовкою угоди про передачу катерів

Україна отримає від США два катери класу «Айленд», які підсилять спроможності в Чорноморському басейні. Про повідомив надзвичайний та повноважний посол України в США Валерій Чалий під час прес-конференції щодо стратегічного партнерства України та США, передає корреспондент «Главкому».

Патрульні катери будуть передані в рамках військово-технічної допомоги Україні на безоплатній основі. За словами Чалого, це питання кількох місяців. «Це пілотний проект. Якщо він буде успішним, то потім можемо розвивати і морський компонент і отримання інших видів озброєння», - зазначив посол України в США. За його словами, мова також іде про роботу, аби поставити на комерційні рейки подібне співробітництво.

«Зараз експертні групи працюють над підготовкою угоди про передачу цих катерів. Я сподіваюсь, що ми отримаємо підсилення», - повідомив Чалий.

Від додав, що Україна та США вийшли на новий рівень стратегічного партнерства у сфері Національної безпеки і оборони.

«Україна вперше виходить на рівень стратегічного партнерства з США. Принаймні, в сфері Національної безпеки та оборони. Після атаки Росії у нас дійсно з'явився цей напрям, якого ніколи не було. Надання сучасної протитанкової зброї - це не тільки свідчення готовності нашого партнера допомагати. Це свідчення нового рівня партнерства. Це і довіра, і оцінка боротьби з корупцією у цій сфері», - додав він.

Раніше повідомлялося, що Україна останні роки посідає ключове місце у зовнішній політиці Сполучених Штатів та входить до першої десятки важливих для США країн. Одним з ключових чинників є війна в Україні.