Суд у Москві відхилив клопотання захисту українських моряків

Мати одного із полонених Андрія Ейдера опублікувала свіже фото із залу суду (15 січня, Москва) 
Фото: Фейсбук Євгенії Ейдер

Українські моряки тримаються на російському судилищі як герої

Захисту військовополонених українських моряків відмовлено в клопотанні про зміну підсудності відповідно до Женевської конвенції на військовий суд.

Про це повідомив в групі «Захист військовополонених українських моряків» в Facebook адвокат Олег Єлісєєв.

«Ще за двома четвірками моряків наразі в Лефортовському суді йде розгляд клопотання слідства СУ ФСБ Росії про продовження запобіжного заходу у відношенні військовополонених українських моряків: випустити моряків з клітки і посадити поруч з адвокатами - відхилено; зміна підсудності на військовий суд відповідно до Женевської конвенції. Відмовлено», - повідомив Єлісєєв.

Виконано одне клопотання - родичів військовополонених пустили в зал судового засідання побачитися з моряками. Це дві «четвірки» українських військовополонених: Мокряк, Оприско, Семідоцький, Цибізов і Терещенко, Головаш, Попов, Шевченко.

Також омбудсмен Людмила Денісова розповіла, що українські моряки тримаються як справжні герої. 

[TWITTER]

[/TWITTER]

Раніше суд задовольнив клопотання ФСБ про закриття судового засідання. У свою чергу, захист українських військових просив провести засідання у відкритому для слухачів і ЗМІ режимі. Позиція захисту - обов'язковий допуск на слухання ЗМІ, представників посольств іноземних держав, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, яка приїхала в суд, а також родичів військовослужбовців.

Напередодні суду до Москви прибули родичі моряків, але ФСБ не дозволила їм побачитись з полоненими.

Сьогодні, 15 січня, зранку уповноважена з прав людини ВР України Людмила Денісова, разом з рідними українських військовополонених моряків, прибула на засідання Лефортовського суду

До слова, напередодні 14 січня адвокати відвідали в СІЗО п'ятьох українських моряків.

Також Денісова заявила, що Уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова скасувала зустріч з нею.

Як відомо, Росія продовжила термін слідства у справі захоплених українських моряків.

7 січня Україна подала позов до Європейського суду щодо порушення прав моряків, яких захопила РФ.

Усі захоплені РФ українські моряки назвали себе військовополоненими.

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада 2018 року скоїли агресивні дії проти українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Вони обстріляли і захопили три українських кораблі в Керченській протоці, на борту яких були 24 моряки.