Супрун попередила медиків про фейкові листи щодо воєнного стану

За словами Супрун, підробки на перший погляд не відрізняються від офіційних листів

«Нещодавно виявили такий фейк у Лисичанську Луганської області», - повідомила керівник МОЗу

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун попередила, що невідомі зловмисники почали використовувати новий вид маніпуляції – «надсилати вказівки від імені керівних структур, під приводом воєнного стану».

Про це 14 грудня вона написала у Facebook.

«Нещодавно виявили такий фейк у Лисичанську Луганської області. До Центральної міської лікарні ім. Титова надійшов лист, начебто від Луганської ОДА. У листі було доручення закладу провести підготовчі заходи у зв'язку із впровадженням воєнного стану. Згодом з’ясували, що лист підробний, та ОДА до лікарні нічого не надсилали», - повідомила Супрун.

Вона закликала працівників медзакладів і департаментів охорони здоров’я по всій країні, щоб вони «були вкрай пильними та ретельно перевіряли всю інформацію, яку отримують».

«Воєнний стан є правовим режимом, вперше запровадженим у 10 областях України, тому саме аспекти, пов’язані з ним, можуть стати предметом для маніпуляцій і провокацій з боку ворожих до України організацій. Провокатори можуть надсилати вказівки під приводом воєнного стану від імені керівних структур різного рівня. Підробки на перший погляд не відрізняються від офіційних листів: вони містять вихідний номер, підпис посадової особи та інші стандартні атрибути офіційних звернень. Такі листи можуть направлятися як в окремі медзаклади або обласні управління охорони здоров’я з метою підірвати системну роботу», - зазначила керівник МОЗу.

Супрун повідомила, що інформація про інцидент була передана до Генерального штабу ЗСУ, Служби безпеки України, а також Міністерства інформаційної політики України – «для оперативного удосконалення спільного механізму протидії інформаційним операціям в умовах воєнного стану».

Нагадаємо, воєнний стан в Україні запроваджено в тих областях, де Росія може нанести удар.