Україна готує до ЄСПЛ шостий позов проти Росії

Україна готує позов через порушення прав українських політв'язнів

Україна готує шостий позов до ЄСПЛ, який стосується українських політв'язнів. Україна подала 5 позовів проти Росії у зв'язку з анексією нею Криму та конфліктом на Донбасі:  дві справи стосуються порушення прав людини в Криму, дві справи - порушення прав людини на Донбасі, одна справа - вивозу дітей з окупованих територій до Росії, цитує заступника Міністра юстиції України – Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Івана Ліщину прес-служба Мін'юсту на своєму сайті.

Також посадовець повідомив, що в ЄСПЛ знаходиться близько 100 індивідуальних позовів від громадян щодо подій на Донбасі. По двом з ним - справи «Хлєбік проти України» та «Цезар та інші проти України» - вже винесено позитивне для України рішення.

Суд визнав, що Україна не контролює цю територію і це створює об'єктивні перешкоди для національних органів України.

«Це важливо, тому що означає, що ми не несемо відповідальності за всі події на Донбасі», - зазначив Іван Ліщина.

Коментуючи заборгованість України за рішеннями ЄСПЛ, заступник Міністра юстиції заявив, що така заборгованість відсутня: «Розмови про наявність заборгованості за рішеннями ЄСПЛ виникли через неузгодженість підходів відстеження виплат за рішеннями ЄСПЛ між Міністерством юстиції та секретаріатом Комітету міністрів Ради Європи.

У звіті за 2016 року Комітет міністрів написав, що Україна не представила доказів сплати за рішеннями ЄСПЛ. Інформація була надана, вона ще в роботі відділу Департаменту виконання рішень Ради Європи».

За словами Івана Ліщини, наразі весь процес отримання виплати за рішеннями ЄСПЛ відбувається автоматично, збоїв не буває.

Раніше повідомляося, що Україна стала однією з найгірших країн з виплат компенсацій за рішеннями ЄСПЛ.

Крім того Україна заборгувала 8 млрд грн своїм громадянам, які виграли, як національні, так і європейський суди щодо перерахунку пенсій та невиплат коштів пільговим категоріям (чорнобильцям, дітям війни тощо).

«Главком» також інформував, що ЄСПЛ дозволив Україні не платити пенсіїжителям окупованого Донбасу