УПЦ МП скаржитиметься до Конституційного суду через закон про назву

Голова Юридичного відділу УПЦ МП протоієрей Олександр Бахов

Церква Московського патріархату надіслала звернення до президента Петра Порошенка з проханням застосувати вето до закону №5309

Українська православна церква Московського патріархату ініціюватиме звернення до Конституційного суду щодо закону, який зобов'язує її вказати в назві приналежність до Росії. Про це заявив голова Юридичного відділу УПЦ МП протоієрей Олександр Бахов.

Він наголосив, що УПЦ МП надіслала звернення до президента Петра Порошенка з проханням застосувати вето до закону №5309, однак він таким правом не скористався.

«Нами було надіслано звернення до Президента України – застосувати право вето, але, як ми бачимо, Він таким правом не скористався. Окрім, цього, так, як має місце порушення Конституційних норм і принципів, ми ініціюємо звернення до Конституційного суду», - заявив Бахов, пояснюючи це звернення тим, що прийнятий закон «порушує право на свободу віросповідання та дискримінує за релігійною ознакою мільйони віруючих» УПЦ МП.

В УПЦ МП зазначають, що закон №5309, у своєму тексті «не має згадки про Українську Православну Церкву, та не містить жодних конкретних формулювань про те, хто і як має називатись. Це вже буде визначати відповідний орган державної влади після набуття чинності закону».

«УПЦ офіційно зареєстрована з такою назвою в державних органах, й надалі залишається з цією назвою з 1990 року», - додав протоієрей.

Нагадаємо, 22 грудня президент Петро Порошенко підписав закон щодо назви релігійної організації, що керується з держави-агресора. Тепер у назві УПЦ МП повинно бути вказано на її зв’язок і залежності від РПЦ.