В «Борисполі» кажуть, що безвіз не спровокував масового виїзду українців закордон
Генеральний директор аеропорту Павло Рябікін оцінює вплив безвізу на рівні 2%
Генеральний директор аеропорту «Бориспіль» Павло Рябікін заявляє, що запровадження безвізового режиму з Європейським Союзом для короткотермінових туристичних поїздок суттєво не вплинуло на пасажирський потік в аеропорті. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».
За його словами, збільшення пасажиропотоку відбулося лише у розрізі завантаженості літаків.
«Безвіз радше впливає на рівень завантаженості раніше запланованого вильоту літака. Тобто якщо load factor (коефіцієнт завантаження, - «Главком») до безвізу становив 75-78%, то, мабуть, зараз він в районі 80%. Тобто об’єктивно безвіз - це 2-3% пасажирів додатково. Але треба брати статистику авіакомпаній і дивитися темпи приросту до 11 червня і після. Поки ще мало часу минуло, щоб запитувати такий аналіз», - розповів він.
Рябікін визнав, що певний приріст пасажиропотоку є, але він відбувається за рахунок раніше запланованих аеропортом заходів.
«Поки що йде плановий приріст. Ми - планована галузь. І рейси, що здійснюються влітку, відомі за рік чи за півроку. Додаткових заявок на позапланові слоти не надходять в силу об’єктивної відсутності флоту», - повідомив він.
Рябікін зазначив, що українці, які чекали на безвіз і не могли дозволити собі скористатись послугами авіакомпаній через їх ціну, в першу чергу, скористаються наземним сполученням.
«Все ж таки автобусний рейс дешевший за авіапереліт. А для цієї категорії людей ціна - суттєвий фактор. Ті, хто займався якимось, скажімо, «хендлінгом», теж надають перевагу автобусу. Бо там можна провезти із собою сумку, чемодан, тюк і ще один тюк побільше. В літаку це неможливо і дорого», - сказав він.
Генеральний директор «Борисполя» також повідомив, що 25 червня в аеропорті на виліт пройшли 19 786 пасажирів, що є абсолютним рекордом аеропорту за один день. Загалом 25 червня на виліт та на приліт «Бориспіль» обслужив 39500 пасажирів. Попередній рекорд був близько 39000 пасажирів.