Вердикт Верховного суду: одіозний Ємельянов не може здійснювати правосуддя

Суддя Вищого господарського суду України Артур Ємельянов

Суддя Ємельянов підозрюється у незаконному втручанні в роботу автоматизованої системи документообігу суду

Верховний Суд визнав законним рішення Вищої ради юстиції (Вища рада правосуддя) від 12 січня 2017 року № 2/0/15-17, в якому йдеться про тимчасове відсторонення судді Вищого господарського суду України Артура Ємельянова від здійснення правосуддя.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на постанову суду від 19 червня.

За матеріалами справи у грудні 2016 року до Вищої ради юстиції (ВРЮ) надійшло клопотання заступника Генерального прокурора України Юрія Столярчука. У ньому прокурор наголосив, що суддя Ємельянов підозрюється у втручанні в діяльність судових органів з використанням свого службового становища та незаконному втручанні в роботу автоматизованої системи документообігу суду, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2. ст. 376, ч.2 ст. 376-1 Кримінального кодексу України).
Серед ризиків Генпрокуратура назвала тривалий час перебування на посаді судді Ємельянова, в тому числі й на адміністративних посадах у системі господарських судів України; наявність у нього тісних зв'язків з керівниками органів державної влади, зокрема, судової гілки влади та правоохоронних органів; використання службового становище з метою уникнення кримінальної відповідальності; вплив на свідків у кримінальному провадженні з числа працівників судів господарської юрисдикції.

Задовольняючи вищезазначене клопотання та приймаючи рішення про тимчасове відсторонення позивача від здійснення правосуддя строком на два місяці, Вища рада юстиції дійшла висновку про обґрунтованість мотивів заступника Генерального прокурора України, зазначивши, що наведені доводи підтверджуються наданими до клопотання матеріалами.

Суддя Ємельянов оскаржив рішення ВРЮ у Вищому адміністративному суді України, який визнав документ протиправним та скасував його.

Натомість, на думку Верховного Суду, Вищий адміністративний суд вдався до аналізу не наявності посилань на мотиви, як того вимагає закон, а до аналізу їх змісту та суті. А тому постанова Вищого адмінсуду ухвалена з порушенням норм матеріального права і її варто скасувати.

Що стосується рішення Вищої ради юстиції, то вона дійшла правильного висновку, що сам факт наявності кримінального провадження за підозрою судді Ємельянова у вчиненні умисних злочинів з одночасним здійсненням ним правосуддя може зашкодити авторитету судової влади та довірі суспільства до неї.

Постанова Верховного Суду набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною і оскарженню не підлягає. 

Як повідомляв «Главком», 23 квітня Верховний суд скасував постанову Вищого адмінсуду України від 3 квітня 2017 року, який визнав незаконним рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо скандального судді Вищого господарського суду Артура Ємельянова.

Раніше повідомлялося, що суддя Артур Ємельянов фігурує у провадженні Генеральної прокуратури так само, як і його колишня дружина.

У жовтні 2017 року програма «Схеми» повідомляли, що колишня дружина судді Вищого госпсуду Ємельянова Світлана володіє елітною нерухомістю у різних куточках світу: віллою в Анталії, апартаментами в Дубаї, двома готелями у Відні, а також фірмою, яка керує трьома готелями у Франкфурті-на-Майні (Німеччина).

Згодом стало відомо, що Департамент спеціальних розслідувань ГПУ порушив кримінальне провадження щодо неї за статтею «легалізація доходів, здобутих злочинним шляхом».

Як відомо, суддя Вищого господарського суду Артур Ємельянов – один із найбагатших людей у мантії. Якщо вірити матеріалам розслідування Генеральної прокуратури, родині цього служителя Феміди належать активи вартістю понад 300 млн гривень.

Це – кошти в іноземній валюті у Європейському банку, якими, за даними фінрозвідки Ліхтенштейну і Латвії, користувалася дружина судді Світлана Ємельянова (розлучились після зміни влади – восени 2014 року). Йдеться про рахунки панамської Restwood Products Corporation. Два роки тому фірма переказала зазначену вище суму з Латвії в Ліхтенштейн. За даним фактом в ЄС розпочали розслідування за підозрою у відмиванні коштів. Згодом естафету перехопила українська прокуратура.

За попередніми висновками українського слідства, зазначені закордонні активи мають кримінальне походження. Крім того, аналіз фінансових операцій сім'ї Артура Ємельянова з 2010-го по 2014 роки показав, що його витрати значно перевищують офіційні доходи. Це дало привід для підозри у незаконному збагаченні.

Читайте також матеріал «Главкома» «Господарі Феміди. В чому звинувачують тандем Ємельянова-Татькова»