Скандальному судді Ємельянову дозволили покидати Україну через болі в попереку

Скандальному судді Ємельянову дозволили покидати Україну через болі в попереку
Артур Ємельянов

Служителя Вищого адмінсуду підозрюють у втручанні в діяльність судових органів та роботу автоматизованої системи документообігу суду

Подільський районний суд Києва дозволив судді Вищого господарського суду України Артуру Ємельянову покидати межі України через загострення хвороби.

Як стало відомо «Главкому», про це свідчить ухвала суду від 8 червня, яка була оприлюднена 10 липня в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Суддя Валентина Декаленко розглянула клопотання слідчого Генпрокуратури щодо продовження строку дії покладених обов'язків на Ємельянова, дія яких закінчувалася 14 червня. Починаючи з жовтня 2016 року, на суддю Вищого госпсуду поклали зобов’язання: не відлучатися за межі Київського області без дозволу слідчого, прокурора або суду; утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні, здати закордонний паспорт, інші документи, що дають право на виїзд з України.

Ці обмеження введені через оголошену підозру служителю Феміди за  ч. 2 ст. 376, ч. 2 ст. 376-1 КК України (втручання в діяльність судових органів та незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду).

Під час розгляду справи у Подільському райсуді ГПУ просила залишити без змін раніше ухвалені зобов’язання Артуру Ємельянову. Натомість головуюча суддя Декаленко частково задовольнила клопотання правоохоронного органу, знявши обмеження в пересуванні підозрюваного.

Як з’ясувалося, суддя Вищого господарського суду має хронічне захворювання з діагнозом лівостороння люмоішіалгія (болі в попереку), внаслідок перенесеної травми. Тривале лікування в українських закладах охорони здоров'я не дали позитивного результату і Ємельянов був змушений звернутися до закордонних спеціалістів.

Зокрема, у вересні 2016 року він розпочав 12-ти тижневий курс лікування у німецькій клініці Walkagain Center, який передбачав проходження комплексу щотижневих амбулаторних заходів до початку грудня 2016 року, однак був перерваний через судову заборону полишати межі Київської області.

На думку Подільського районного суду Києва, продовження дії вищезазначених обов'язків обмежують гарантоване Конституцією України право Ємельянова на отримання належної медичної допомоги.

Крім того, малолітня донька підозрюваного судді Вищого госпсуду постійно проживає  у Відні (Австрія), а тому наявність вищезазначених обов'язків, які покладені на підозрюваного і строк дії яких просить продовжити прокурор, також обмежують його права на участь у вихованні дитини та позбавляють можливості виконання ним своїх батьківських обов'язків.

Таким чином, Подільський райсуд зробив висновок, що періодичний та короткостроковий виїзд за межі України Артура Ємельянова для отримання медичної допомоги та відвідання доньки, не збільшить процесуальних ризиків не виконання ним своїх процесуальних обов'язків та не перешкоджатиме вчасному завершенню досудового розслідування по кримінальному провадженню.

Як повідомлялося у розслідуванні програми «Схеми», суддю Ємельянова помітили у червні 2017 року в літаку на рейсі «Київ-Відень».

Як повідомляв «Главком», 12 січня 2017 року Вища рада юстиції на два місяці усунула від роботи суддю Вищого господарського суду Артура Ємельянова.

Суддя Вищого господарського суду Артур Ємельянов (колишній голова Господарського суду Києва та Київського апеляційного госпсуду) – один із найбагатших людей у мантії. Якщо вірити матеріалам розслідування Генеральної прокуратури, родині цього служителя Феміди належать активи вартістю понад 300 млн гривень.

Це – кошти в іноземній валюті у Європейському банку, якими, за даними фінрозвідки Ліхтенштейну і Латвії, користувалася дружина судді Світлана Ємельянова (розлучились після зміни влади – восени 2014 року). Йдеться про рахунки панамської Restwood Products Corporation. Два роки тому фірма переказала зазначену вище суму з Латвії в Ліхтенштейн. За даним фактом в ЄС розпочали розслідування за підозрою у відмиванні коштів. Згодом естафету перехопила українська прокуратура.

За попередніми висновками українського слідства, зазначені закордонні активи мають кримінальне походження. Крім того, аналіз фінансових операцій сім'ї Артура Ємельянова з 2010-го по 2014 роки показав, що його витрати значно перевищують офіційні доходи. Це дало привід для підозри у незаконному збагаченні.

Читайте також матеріал «Главкома» «Господарі Феміди. В чому звинувачують тандем Ємельянова-Татькова»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: