Законопроект про реінтеграцію Донбасу залишає чинними Мінські угоди

Українські військові на Донбасі 

Законопроект про реінтеграцію Донбасу не виключає воєнний стан

Законопроект про реінтеграцію, розроблений Радою національної безпеки і оборони, зберігає пріоритетність виконання положень Мінських угод.

Про це йдеться в документі, який оприлюднило «РБК-Україна».

Стаття 7 законопроекту декларує, що при здійсненні політико-дипломатичних заходів по відновленню територіальної цілісності України забезпечується пріоритетність виконання положень Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, положень Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року і «комплексу заходів» від 12 лютого 2015 року.

«Для забезпечення національної, зокрема державної, інформаційної та екологічної безпеки та оборони, стримування збройної агресії Росії проти України, органи сектору безпеки і оборони, інші державні органи України, їх посадові особи, здійснюють в Донецькій та Луганській областях заходи для відновлення територіальної цілісності України передбачені Статутом ООН», - йдеться у проекті закону.

Крім цього, у законопроекті йдеться про повернення окупованих територій Донбасу не виключається введення воєнного стану.

«За необхідності також може бути прийнято рішення про введення воєнного стану, а також інші рішення, в порядку та з підстав, передбачених Конституцією і законами України», - йдеться у 9 статті законопроекту.

У цій статті також вказано, що президент на період дії цього закону може приймати рішення про застосування ЗСУ на Донбасі для «стримування і відсічі збройній агресії Росії».

Нагадаємо, президент Петро Порошенко доручив розробити законопроект про повернення окупованих територій, ініціатором якого виступив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

У БПП пояснили, що потреба в законі «Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету» виникла через фактичний вихід Росії з Мінського процесу врегулювання збройного конфлікту. 

Законопроект про реінтеграцію, розроблений Радою національної безпеки і оборони, визнає окремі райони Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими Російською Федерацією.