«Остання» гастроль генпрокурора. «Справа Гандзюк» доконала Луценка

Емоційні слова Юрія Віталійовича виявилися грою на публіку

Основні баталії у «справі Гандзюк» ще попереду

Сьогодні парламент заслухав звіт силовиків щодо розслідування вбивства керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерини Гандзюк. Виступи силовиків завершились несподівано. Генеральний прокурор Юрій Луценком з притаманним йому артистизмом заявив про відставку. Щоправда, її мав ще задовольнити парламент, а він поки відмовився це робити. Тож емоційні слова Юрія Віталійовича можна вважати грою на публіку.

Луценко сьогодні взагалі поводив себе не дуже виважено: кидав лайливі слова в бік депутатів. Під час свого виступу він образився на докори, які постійно сиплються в бік прокуратури, згадав обов’язкового в таких випадках Путіна-агресора і порадив Раді визначитись, хто має вести слідство – правоохоронні органи чи Мустафа Найєм. Саме цей нардеп очолив боротьбу за створення Тимчасової слідчої комісії у справі Гандзюк.

Спікер Андрій Парубій з подачі першого віце-спікера Ірини Геращенко навіть провів дуже дивне сигнальне голосування щодо відставки генпрокурора, яке завершилось прогнозовано – коаліція демонстративно показала, що Луценко їй миліше за Найєма (38 – за, 110 – проти). Що ж саме довело генпрокурора до таких радикальних заяв?

Слід веде до БПП?

Катерина Гандзюк померла 4 листопада через відірваний тромб. Молода жінка, на яку три місяці тому був скоєний кислотний замах, мала цілий ряд недоброзичливців. Серед них називали і правоохоронців. Тож з самого початку була небезпека, що розслідування замаху буде спущене на гальмах – інцидент 31 липня, в результаті якого у Гандзюк постраждало від сірчаної кислоти більше третини шкіри, взагалі спочатку намагались трактувати як «хулігантство». І лише посилена увага громадськості призвела до того, що місцева поліція була відсторонена від розслідування, а злочин був перекваліфікований на «умисні тяжкі тілесні ушкодження, учинені з метою залякування потерпілого», а потім на «замах на вбивство з особливою жорстокістю».

Зараз за гратами знаходяться п’ятеро підозрюваних – Володимир Васянович, В’ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Микита Грабчук та Сергій Торбін. Останній проходить у справі як підозрюваний організатор, на якого вказали інші. Всі п’ятеро – колишні бійці Української добровольчої армії. Майже всі вони йдуть на співпрацю зі слідством і поліція встановила ланцюжок, хто та коли діставав кислоту, хто виконував роль водія, хто безпосередньо зчинив замах. Також стало відомо, що спочатку Гандзюк хотіли просто побити, а вже по ходу сценарій змінився. Але поки нема відповіді на головне питання – хто ж замовник? Є надія, що, як це не цинічно звучить, смерть Катерини та вірогідність отримати довічне покарання, розв’яже язика Торбіну, який керував іншими фігурантами справи.

Війна у парламенті

Погоджувальна рада у понеділок почалася з того, що спікера Парубія обступили депутати, які вимагали створення Тимчасової слідчої комісії (ТСК) для розслідування нападу на Гандзюк та інших громадських активістів. Парубій погодився, але процес завершився скандалом. До комісії в більшості своїй мали увійти представники БПП та «Народного фронту». Це викликало обурення активістів, які побачили бажання зробити ТСК підконтрольною владі і заговорити тему. Спочатку у комісії не знайшлося місця для Мустафи Найєма, який, власне, вимагав її створення та зі своїм братом Масі активно відстежував справу Гандзюк всі місяці з моменту замаху. У БПП пояснювали ігнорування кадидатури Найєма «конфліктом інтересів» і тим, що він, будучи членом цієї фракції, відсторонився від її життя, тож вона висуває більш «активних» своїх представників.

Фейсбук-спільнота «Хто замовив Катю Гандзюк?» у свою чергу сама назвала замовників та організаторів вбивства. У повідомленні стверджується, що банда Торбіна останні півроку працювала на такого собі Ігоря Павловського, який числиться заступником голови громадського формування «Чорний туман». Він нібито був посередником між виконавцями та замовником злочину. І тут сплила  пікантна деталь – Павловський, який був помічником нардепів-«регіоналів» минулих скликань, наразі є помічником за строковим трудовим договором Миколи Паламарчука – депутата від Блоку Порошенка. Активісти називають його «вічним смотрящим за темами МВС в Херсонській області». Паламарчук – генерал поліції першого рангу у відставці, наразі є першим заступником голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. До відставки з 1986-го по 2001-й працював в органах МВС Херсонської області, дослужившись до начальника кримінальної міліції обласного УМВС. Після Херсонщини очолював полтавську та кримську міліцію і навіть працював паралельно заступником міністра внутрішніх справ в 2003–2005-х роках. Сам Паламарчук вже встиг відхреститись від всіх звинувачень, зазначивши, що не знав Гандзюк, та й вона ніколи не критикувала його особисто. Депутат стверджує, що зараз знаходиться на лікарняному після проведеної операції, а помічника звільнив, щоб уникнути тиску на слідство.

Ті, хто вимагає покарання винних за смерть Катерини, впевнені, що Павловський домовився з владою, якій невигідне розкриття прізвищ справжніх замовників. Сам Павловський, прокоментував, що коли дізнався, в чому його звинувачують, теж потрапив до лікарні з гіпертонічним кризом.

«Заявляю прямо, що до ситуації з Гандзюк не маю взагалі жодного стосунку. Навіть не були з нею ніколи знайомими, – зазначив він. – Торбіна знаю як народного героя України, двічі брав участь з ним у підтримці дитячих спортивних заходів. Працює з нами в одній будівлі: ми – на першому поверсі, він – на другому. Він часто приходив, звертався, вони звернення писали з активістами, допомагали на фронт їхньому батальйону». Павловський висловив готовність пройти перевірку на поліграфі і подати до суду на журналістів, які розповсюдили інформацію про нього.

Підірвали успішність

Юрій Луценко сьогодні непрямо підтвердив, що оприлюднена в ЗМІ версія про Павловського розглядається слідством, але уточнив, що той є лише одним з підозрюваних. «Щодо замовника, слідство має версії і я був упевнений, що воно ефективно рухається до завершення цієї частини розслідування, – обурювався з трибуни Луценко. – До вчорашнього дня я був упевнений, що ми спрацюємо ефективно. Тим не менше вчора в ході піару на крові, який розгорнула частина тих, хто хоче всіляко спаплюжити владу, а не допомогти результату слідства, одна з версій слідства витекла у ЗМІ. Витік інформації підірвав успішність слідства». 

Своєю заявою про відставку Луценко фактично виконав побажання громадськості, яка вимагала цієї відставки за саботування реформи правоохоронних органів. Але, наприклад, один з головних критиків генпрокурора нардеп Сергій Лещенко назвав заяву Луценка намаганням втекти з корабля, який тоне, та перебудуватись в новий виборчий проект. Лещенко закликав Луценка працювати до кінця. Найєм назвав кульбіт Луценко піаром: «Ви знаєте, яка процедура відставки – треба подати документ і його має подати президент. А це був піар. Якщо ТСК буде створена і Луценко дійсно піде у відставку, значить ми на вірному шляху».

У підсумку ТСК для проведення розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів Рада таки створила. І Найєм все ж потрапив до її складу. Недовідставлений Луценко вже заявив, що не бачить сенсу в існуванні цієї ТСК та пригрозив, що прокурори просто не надаватимуть комісії жодних матеріалів слідства, поки воно не завершене. Так що основні баталії у «справі Гандзюк» ще попереду.

Персональний склад Тимчасової слідчої комісії у справі вбивства Катерини Гандзюк

  • Буглак Юрій Олександрович (БПП)
  • Карпунцов Валерій Віталійович (БПП)
  • Найєм Мустафа-Масі (БПП)
  • Саврасов Максим Віталійович (БПП)
  • Яніцький Василь Петрович (БПП)
  • Алєксєєв Сергій Олегович (БПП)
  • Алексєєв Ігор Сергійович («Народний фронт»)
  • Висоцький Сергій Віталійович («Народний фронт»)
  • Геращенко Антон Юрійович («Народний фронт»)
  • Павленко Юрій Олексійович («Опозиційний блок»)
  • Шпенов Дмитро Юрійович («Опозиційний блок»)
  • Сотник Олена Сергіївна («Самопоміч»)
  • Луценко Ігор Вікторович («Батьківщина»)
  • Шипко Андрій Федорович (Група «Партія «Відродження»)
  • Рибчинський Євген Юрійович (Група «Воля народу»)
  • Геращенко Ірина Володимирівна (від позафракційних народних депутатів)
  • Єднак Остап Володимирович (від позафракційних народних депутатів)
  • Береза Борислав Юхимович (від позафракційних народних депутатів)

Павло Вуєць, «Главком»

Читайте також: