«Остання» гастроль генпрокурора. «Справа Гандзюк» доконала Луценка

ТЕМА ТИЖНЯ
«Остання» гастроль генпрокурора. «Справа Гандзюк» доконала Луценка
Емоційні слова Юрія Віталійовича виявилися грою на публіку

Основні баталії у «справі Гандзюк» ще попереду

Сьогодні парламент заслухав звіт силовиків щодо розслідування вбивства керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерини Гандзюк. Виступи силовиків завершились несподівано. Генеральний прокурор Юрій Луценком з притаманним йому артистизмом заявив про відставку. Щоправда, її мав ще задовольнити парламент, а він поки відмовився це робити. Тож емоційні слова Юрія Віталійовича можна вважати грою на публіку.

Луценко сьогодні взагалі поводив себе не дуже виважено: кидав лайливі слова в бік депутатів. Під час свого виступу він образився на докори, які постійно сиплються в бік прокуратури, згадав обов’язкового в таких випадках Путіна-агресора і порадив Раді визначитись, хто має вести слідство – правоохоронні органи чи Мустафа Найєм. Саме цей нардеп очолив боротьбу за створення Тимчасової слідчої комісії у справі Гандзюк.

Спікер Андрій Парубій з подачі першого віце-спікера Ірини Геращенко навіть провів дуже дивне сигнальне голосування щодо відставки генпрокурора, яке завершилось прогнозовано – коаліція демонстративно показала, що Луценко їй миліше за Найєма (38 – за, 110 – проти). Що ж саме довело генпрокурора до таких радикальних заяв?

Сьогодні парламент заслухав звіт силовиків щодо розслідування вбивства керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерини ГандзюкСьогодні парламент заслухав звіт силовиків щодо розслідування вбивства керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерини Гандзюк

Слід веде до БПП?

Катерина Гандзюк померла 4 листопада через відірваний тромб. Молода жінка, на яку три місяці тому був скоєний кислотний замах, мала цілий ряд недоброзичливців. Серед них називали і правоохоронців. Тож з самого початку була небезпека, що розслідування замаху буде спущене на гальмах – інцидент 31 липня, в результаті якого у Гандзюк постраждало від сірчаної кислоти більше третини шкіри, взагалі спочатку намагались трактувати як «хулігантство». І лише посилена увага громадськості призвела до того, що місцева поліція була відсторонена від розслідування, а злочин був перекваліфікований на «умисні тяжкі тілесні ушкодження, учинені з метою залякування потерпілого», а потім на «замах на вбивство з особливою жорстокістю».

Зараз за гратами знаходяться п’ятеро підозрюваних – Володимир Васянович, В’ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Микита Грабчук та Сергій Торбін. Останній проходить у справі як підозрюваний організатор, на якого вказали інші. Всі п’ятеро – колишні бійці Української добровольчої армії. Майже всі вони йдуть на співпрацю зі слідством і поліція встановила ланцюжок, хто та коли діставав кислоту, хто виконував роль водія, хто безпосередньо зчинив замах. Також стало відомо, що спочатку Гандзюк хотіли просто побити, а вже по ходу сценарій змінився. Але поки нема відповіді на головне питання – хто ж замовник? Є надія, що, як це не цинічно звучить, смерть Катерини та вірогідність отримати довічне покарання, розв’яже язика Торбіну, який керував іншими фігурантами справи.

Війна у парламенті

Погоджувальна рада у понеділок почалася з того, що спікера Парубія обступили депутати, які вимагали створення Тимчасової слідчої комісії (ТСК) для розслідування нападу на Гандзюк та інших громадських активістів. Парубій погодився, але процес завершився скандалом. До комісії в більшості своїй мали увійти представники БПП та «Народного фронту». Це викликало обурення активістів, які побачили бажання зробити ТСК підконтрольною владі і заговорити тему. Спочатку у комісії не знайшлося місця для Мустафи Найєма, який, власне, вимагав її створення та зі своїм братом Масі активно відстежував справу Гандзюк всі місяці з моменту замаху. У БПП пояснювали ігнорування кадидатури Найєма «конфліктом інтересів» і тим, що він, будучи членом цієї фракції, відсторонився від її життя, тож вона висуває більш «активних» своїх представників.

Фейсбук-спільнота «Хто замовив Катю Гандзюк?» у свою чергу сама назвала замовників та організаторів вбивства. У повідомленні стверджується, що банда Торбіна останні півроку працювала на такого собі Ігоря Павловського, який числиться заступником голови громадського формування «Чорний туман». Він нібито був посередником між виконавцями та замовником злочину. І тут сплила  пікантна деталь – Павловський, який був помічником нардепів-«регіоналів» минулих скликань, наразі є помічником за строковим трудовим договором Миколи Паламарчука – депутата від Блоку Порошенка. Активісти називають його «вічним смотрящим за темами МВС в Херсонській області». Паламарчук – генерал поліції першого рангу у відставці, наразі є першим заступником голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. До відставки з 1986-го по 2001-й працював в органах МВС Херсонської області, дослужившись до начальника кримінальної міліції обласного УМВС. Після Херсонщини очолював полтавську та кримську міліцію і навіть працював паралельно заступником міністра внутрішніх справ в 2003–2005-х роках. Сам Паламарчук вже встиг відхреститись від всіх звинувачень, зазначивши, що не знав Гандзюк, та й вона ніколи не критикувала його особисто. Депутат стверджує, що зараз знаходиться на лікарняному після проведеної операції, а помічника звільнив, щоб уникнути тиску на слідство.

Паламарчук вже встиг відхреститись від всіх звинувачень, зазначивши, що не знав Гандзюк, та й вона ніколи не критикувала його особистоНардеп Паламарчук відхрестився від всіх звинувачень, зазначивши, що не знав Гандзюк, та й вона ніколи не критикувала його особисто

Ті, хто вимагає покарання винних за смерть Катерини, впевнені, що Павловський домовився з владою, якій невигідне розкриття прізвищ справжніх замовників. Сам Павловський, прокоментував, що коли дізнався, в чому його звинувачують, теж потрапив до лікарні з гіпертонічним кризом.

«Заявляю прямо, що до ситуації з Гандзюк не маю взагалі жодного стосунку. Навіть не були з нею ніколи знайомими, – зазначив він. – Торбіна знаю як народного героя України, двічі брав участь з ним у підтримці дитячих спортивних заходів. Працює з нами в одній будівлі: ми – на першому поверсі, він – на другому. Він часто приходив, звертався, вони звернення писали з активістами, допомагали на фронт їхньому батальйону». Павловський висловив готовність пройти перевірку на поліграфі і подати до суду на журналістів, які розповсюдили інформацію про нього.

Підірвали успішність

Юрій Луценко сьогодні непрямо підтвердив, що оприлюднена в ЗМІ версія про Павловського розглядається слідством, але уточнив, що той є лише одним з підозрюваних. «Щодо замовника, слідство має версії і я був упевнений, що воно ефективно рухається до завершення цієї частини розслідування, – обурювався з трибуни Луценко. – До вчорашнього дня я був упевнений, що ми спрацюємо ефективно. Тим не менше вчора в ході піару на крові, який розгорнула частина тих, хто хоче всіляко спаплюжити владу, а не допомогти результату слідства, одна з версій слідства витекла у ЗМІ. Витік інформації підірвав успішність слідства». 

Своєю заявою про відставку Луценко фактично виконав побажання громадськості, яка вимагала цієї відставки за саботування реформи правоохоронних органів. Але, наприклад, один з головних критиків генпрокурора нардеп Сергій Лещенко назвав заяву Луценка намаганням втекти з корабля, який тоне, та перебудуватись в новий виборчий проект. Лещенко закликав Луценка працювати до кінця. Найєм назвав кульбіт Луценко піаром: «Ви знаєте, яка процедура відставки – треба подати документ і його має подати президент. А це був піар. Якщо ТСК буде створена і Луценко дійсно піде у відставку, значить ми на вірному шляху».

У підсумку ТСК для проведення розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів Рада таки створила. І Найєм все ж потрапив до її складу. Недовідставлений Луценко вже заявив, що не бачить сенсу в існуванні цієї ТСК та пригрозив, що прокурори просто не надаватимуть комісії жодних матеріалів слідства, поки воно не завершене. Так що основні баталії у «справі Гандзюк» ще попереду.

Персональний склад Тимчасової слідчої комісії у справі вбивства Катерини Гандзюк

  • Буглак Юрій Олександрович (БПП)
  • Карпунцов Валерій Віталійович (БПП)
  • Найєм Мустафа-Масі (БПП)
  • Саврасов Максим Віталійович (БПП)
  • Яніцький Василь Петрович (БПП)
  • Алєксєєв Сергій Олегович (БПП)
  • Алексєєв Ігор Сергійович («Народний фронт»)
  • Висоцький Сергій Віталійович («Народний фронт»)
  • Геращенко Антон Юрійович («Народний фронт»)
  • Павленко Юрій Олексійович («Опозиційний блок»)
  • Шпенов Дмитро Юрійович («Опозиційний блок»)
  • Сотник Олена Сергіївна («Самопоміч»)
  • Луценко Ігор Вікторович («Батьківщина»)
  • Шипко Андрій Федорович (Група «Партія «Відродження»)
  • Рибчинський Євген Юрійович (Група «Воля народу»)
  • Геращенко Ірина Володимирівна (від позафракційних народних депутатів)
  • Єднак Остап Володимирович (від позафракційних народних депутатів)
  • Береза Борислав Юхимович (від позафракційних народних депутатів)

Павло Вуєць, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: