Новий «джекпот» Олега Ляшка. Фірма радикалів «натендерила» за рік 718 млн

Лідер Радикальної партії, народний депутат Олег Ляшко і Олег Авер’янов

«Пожмашина» у грудні виграла черговий тендер на 115 млн грн

Державна служба України з надзвичайних ситуацій 19 грудня повідомила про намір укласти дві угоди з ТОВ «Промислова компанія «Пожмашина» (Чернігівська область) на придбання 10 пожежно-рятувальних автомобілів та трьох пожежних телескопічних автодрабин загальною вартістю 115,08 млн грн.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на систему ProZorro.

Пожежні телескопічні автодрабини висотою підйому 32-35 метрів призначені для доставки до місця проведення рятувальних, аварійно-відновлювальних робіт, гасіння пожеж; евакуації людей з висоти за допомогою люльки з панеллю управління;  подачі вогнегасних речовин з вершини драбини.

Пожежний транспорт закуповують для потреб технічної служби ГУ ДСНС України у Київській області.

На тендерах у «Пожмашини»  було троє конкурентів: ТОВ «ТД «АвтоКрАЗ», ТОВ «Техноторг» і ТОВ «Вордтекс».

За даними аналітичної системи Youcontrol, «Промислова компанія «Пожмашина» створена у вересні 2005 року і прописана у смт Ладан Прилуцького району Чернігівської області. Нинішнім засновником є лондонська компанія «Гартек груп ЛТД». Єдиним власником фігурує Олег Авер’янов, депутат Чернігівської облради, керівник тамтешньої обласної організації Радикальної партії і помічник народного депутата Олега Ляшка

До 23 вересня 2018 року бенефіціаром «Пожмашини» був директор цієї фірми Олег Борщ з Прилук. Борщ є членом Радикальної партії Олега Ляшка і на місцевих виборах-2015 балотувався до Чернігівської облради від цієї політичної сили.

Ще один «ляшківець» і нинішній депутат Прилуцької районної ради Валерій Іващенко є підписантом цієї фірми.

Історія тендерних успіхів «Пожмашини» співпала у часі з призначенням у травні 2015 року Олега Авер’янова на посаду заступника Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Він був і залишається членом Радикальної партії Олега Ляшка, а на місцевих виборах 2015 року очолив виборчий список партії і зайшов до Чернігівської обласної ради.

Свого часу Авер’янов мав стосунок до пожежного бізнесу і керував протягом 2009-2015 років ТОВ «Прилуцький завод протипожежного і спеціального машинобудування «Пожспецмаш». Як з’ясували журналісти телепрограми «Наші гроші», на виробничих потужностях уже збанкрутілого «Пожспецмаш» з’являється компанія «Промислова компанія «Пожмашина». Саме цю фірму просував екс-прем’єр Арсеній Яценюк, даючи пораду керівництву ДСНС, віддати 200 млн. грн на закупівлю пожежної техніки саме у «Пожмашини».

Апофеозом яскравої співпраці теперішньої влади і опозиційної партії Ляшка стали «пожежні поправки» у держбюджеті 2016 року, які лобіював сам лідер радикалів. Ціна питання – 400 млн. грн, що виділили на закупівлю пожежних автомобілів у тієї ж «Пожмашини».

За інформацією пошукового ресурсу Zaкупівлі 2.0, тільки за 2018 рік фірма «Пожмашина» «натендерила» на 718 млн грн.

Крім партійних інтересів, ЗМІ віднайшли і родинно-кумівські зв’язки. Так, бенефіціар «Пожмашини» Олег Борщ є давнім товаришом та кумом подружжя Авер’янових.

«Главком» також з’ясував: Олег Авер’янов і Олег Борщ керували одним і тим же підприємством з Прилук протягом 2007-2009 років. Це – ТОВ «Грант Альянс», яке займається будівництвом житла. До того ж в е-декларації за 2016 рік Авер’янов вказав, що має внески у цій компанії на суму понад 1 млн грн.

Як повідомляв «Главком», у травні 2018 року Державна служба України з надзвичайних ситуацій купила у ТОВ «Промислова компанія «Пожмашина» 120 пожежно-рятувальних автомобілів загальною вартістю 600,5 млн грн.