Чому після спиртного з’являються провали в пам'яті: вчені назвали три основні причини

За весь час експерименту майже 70% його учасників хоча б раз відчули амнезію після вживання спиртного
фото ілюстративне

Чим триваліше розпивання алкоголю, тим вищий ризик нічого не пам’ятати наступного ранку

Вживання спиртного може спричиняти провали в пам'яті наступного ранку. Група вчених з Університету Пенсильванії (США) назвала три основні причини цього явища, про що йдеться у статті журналу Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Щоб зрозуміти причини порушення пам'яті, вчені провели експеримент на 79 добровольцях з-поміж студентів віком від 18 до 22 років. Усіх їх забезпечили наручними датчиками, щоб відстежувати рівень інтоксикації алкоголем, а також попросили щоранку заповнювати анкети зі звітом про те, чи пили вони напередодні і чи пам'ятають події вечора.

За час експерименту, який тривав місяць, було зареєстровано 486 епізодів вживання спиртного, з яких 147 – з подальшою амнезією. Хоча б раз за цей час її відчули 69,3% учасників експерименту.

Зіставивши всі зібрані дані, вчені визначили три основні чинники, що впливають на втрату пам'яті після вживання спиртного, – швидкість інтоксикації алкоголем, її тривалість і пікове значення. «Результати підтверджують думку про те, що те, як людина п'є, важливе для прогнозування ризику алкогольних провалів у пам'яті», – розповіли автори дослідження.

На думку вчених, швидке зростання показників алкогольної інтоксикації збільшує ризик провалів у пам'яті в 2,69 рази. Але найсильніше впливає тривалість інтоксикації: за тривалого розпивання алкоголю ризик тимчасової амнезії зростає в 4,16 рази.

Нагадаємо, вчені з Інституту показників здоров’я у Медичній школі Вашингтонського університету провели дослідження щодо впливу алкоголю: для людей старше 40 років невелика кількість алкоголю може допомогти запобігти хворобам серця, інсульту та діабету.

До слова, немає нижньої межі, до якої випивка не завдає шкоди – алкоголь шкідливий у будь-яких кількостях. Внесок спиртного у порушення структури мозку вчетверо вищий, ніж дія зайвої ваги на сіру речовину – вчені дослідили вплив алкоголю на мозок: нові результати вражають.

Читайте також: Що робити при алкогольному отруєнні? Відповідь лікаря-нарколога