Його роботи є у колекціях по всьому світу: помер художник Ярослав Пасічанський

Роботи Пасічанського зберігаються і в приватних колекціях у Австрії, Великобританії, США, Канаді, Німеччині, Ізраїлі
фото: Чернівецька обласна рада, Facebook

Ярослав Пасічанський був учасником всеукраїнських виставок з 1969 року

17 липня у Чернівцях відійшов у вічність народний художник України Ярослав Пасічанський. Він був відомим майстром художньої обробки дерева і шкіри. Про це повідомила  Чернівецька обласна рада

. «Це велика втрата для мистецької спільноти та нашого краю. Ярослав Іванович був відомим майстром художньої обробки дерева та шкіри. Понад 50 років творив на Буковині. Його творчий доробок відомий далеко за межами України. Це декоративні тарелі, настінні різьблені хрести, пластичні ікони-образи, численні вироби зі шкіри, скриньки для прикрас тощо. Дерев’яна різьблена скринька та хрест, виконані митцем, були подаровані Папі Римському Іоанну Павлу ІІ під час його візиту в Україну», - йдеться у повідомленні.

Поховають Ярослава Пасічанського 19 липня 2024 року у рідному селі на Косівщині.

Біографічна довідка

Народився він 5 жовтня 1944 року на Прикарпатті, у селі Середній Березів Косівського району. Після закінчення навчання у Косівському училищі прикладного мистецтва, яке тривало з 1960 до 1968 року, Ярослав Пасічанський працював у чернівецьких майстернях.

Член Національної спілки художників України з 1985 року, заслужений художник України (1998), народний художник України (2008). Лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича (2007). Ярослав Пасічанський був учасником всеукраїнських виставок з 1969 року. Мав чотири персональні виставки у Чернівцях – 1994, 2004, 2014, 2019 роки.

Твори майстра є у фондах Чернівецького обласного художнього музею, зокрема декоративний таріль «Сонце» та композиція «Горицвіт», а також вироби зі шкіри. Роботи художника зберігаються і в приватних колекціях у Австрії, Великобританії, США, Канаді, Німеччині, Ізраїлі.

Нагадаємо, український актор театру та кіно Ігор Щербак помер на 69-му році життя. Що стало причиною його смерті, наразі невідомо.

Читайте також: На фронті загинув музикант та артист «Дикого театру» Микола Ленок