«Найцінніша колекція в історії»: унікальні монети підуть з молотка

Велика колекція монет датського магната виставлена ​​на продаж через століття після його смерті

Менш ніж за місяць аукціонний будинок Stack's Bowers почне розпродаж унікальної нумізматичної колекції, зібраної датським підприємцем Ларсом Емілем Брууном, який помер у 1923 році. Stack's Bowers називає її «найціннішою колекцією в історії», пише CNN.

Колекція, яку Бруун почав збирати ще в дитинстві, представляє найповніші збори монет і купюр Данії, Норвегії та Швеції. Деякі з цих монет збереглися у єдиному екземплярі. Усього ж колекція налічує 20 тис. одиниць, її страхова вартість перевищує $72 млн.

Ларс Бруун заробив свої статки на виробництві олії

Бруун зробив статки на виробництві та продажі знаменитої датської олії, проте саме колекціонування вважав справою свого життя. В одному з інтерв'ю він сказав, що люди не повинні постійно думати про роботу: «Колекція повертає мені душевний спокій. Не можу ж я весь час думати про олію!».

Після руйнувань Першої світової війни та побоюючись нової війни, Бруун залишив суворі вказівки у своєму заповіті для колекції.

«Протягом 100 років після моєї смерті колекція буде служити резервом для Королівської колекції монет і медалей», – йшлося в ньому. Лише після закінчення цього терміну магнат дозволив продати колекцію, а отримані кошти передати спадкоємцям.

Вікен Єгпарян, віце-президент відділу нумізматики Stack's Bowers Galleries, тримає срібну норвезьку монету 1628 року, частину колекції Бруна

Можливо, найцінніший експонат колекції – нобль короля Ганса 1496 року. Ганс був королем Данії, Норвегії та Швеції, а нобль став першою викарбуваною в Данії золотою монетою. Таких монет спочатку було всього 20, зараз вона оцінюється в $662 тис.

Разом із ще 286 лотами монету буде виставлено на торги 14 вересня. Як очікується, виторг лише цього дня становитиме понад $14 млн. А поглянути на колекцію, доки вона ще не розпродана, найближчі два тижні можна в Копенгагені.

Нагадаємо, українська срібна пам'ятна монета «Сміливість бути.UA» здобула перемогу в номінації «Краща монета про сучасну подію» та увійшла до 10 найкращих монет світу за підсумками міжнародного конкурсу «Монета року».

Читайте також: Канада випустила золоту монету у формі української писанки (фото)