«Росіяни на війні»: Канада припинила трансляцію фільму про окупантів

Анастасія Трофімова у фільмі «Росіяни на війні»
фото: Інститут Масової Інформації, Facebook

Повідомляється, що Рада директорів дослухалася до українсько-канадської громади, до того ж, має перевірити процес фінансування проєкту

Канадська некомерційна благодійна організація TVO вирішила припинити підтримку та трансляцію документального фільму «Росіяни на війні» російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової. Про це повідомляє Інститут масової інформації. 

Повідомляється, що Рада директорів дослухалася до українсько-канадської громади, до того ж, має перевірити процес фінансування проєкту.

Нагадаємо, гроші на цей фільм були виділені з бюджету Канади. Раніше TVO виправдовувалася, що цей фільм «заборонений у Росії», бо показує російське вторгнення у невигідному для РФ світлі.

Документальний фільм «Росіяни на війні» російської режисерки Анастасії Трофімової розповідає про життя «простих російських солдатів», які вторглися в Україну.

Режисерка сім місяців прожила з ними на фронті, незаконно потрапивши в Україну, і «не побачила ознак воєнних злочинів». До цього Трофімова працювала на російський пропагандистський холдинг RT (Russia Today).

Фільм показали на Венеційському кінофестивалі та планували показати на Міжнародному кінофестивалі у Торонто. Після чого почалася хвиля суспільного обурення, з’явилася реакція Міністерства закордонних справ України.

«Демонстрація цього фільму у Венеції та запланована прем'єра в Торонто – це образа жертв війни, розв'язаної РФ проти України. Він викривлює реальність російської агресії та слугує для Кремля інструментом пропаганди», — заявили в МЗС.

Також дипломати закликали припинити надавати Росії міжнародну культурну сцену, яку вона використовує для відбілювання своїх злочинів.  

Раніше повідомлялося, що фільм російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової «Росіяни на війні», який не зображує російських військових як загарбників та злочинців, хочуть показати на Міжнародному кінофестивалі у Торонто. Верховна Рада надіслала канадському парламенту лист із закликом не допустити показ стрічки.

Депутати вказують, що фільм є яскравим прикладом російської пропаганди, хоча й намагається зобразити себе як «антивоєнний». За словами депутатів, стрічка демонструє «лише проблиски реальних боїв» та не показує масштабу руйнувань, які російська армія принесла в Україну. Також режисерка не згадує про російську окупацію Криму та називає «неможливими» воєнні злочини росіян.

Анастасія Трофімова раніше працювала на російську медіамережу Russia Today, на яку Сполучені Штати наклали санкції за втручання у президентські вибори. У своїх коментарях до фільму режисерка заявляла, що «не бачила» воєнних злочинів російських військових під час перебування в зоні бойових дій. У фільмі ігноруються ґвалтування, катування та вбивства, які вчиняють окупанти. Стрічку вже показали на кінофестивалі у Венеції.

Згодом Київ висловив рішучий протест проти показу фільму «Росіяни на війні» на Міжнародному кінофестивалі в Торонто. Про це повідомив генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко.