Андрій Шевченко: Я бачу прогрес і хочу залишитися працювати зі збірною

Андрій Шевченко

Головний тренер національної команди України підбив підсумки відбірної кампанії на ЧС-2018

Після фінішу кваліфікаційного циклу Чемпіонату світу 2018 року, тренерський штаб національної команди України з футболу провів аналіз даних та обробку статистики виступів команди.

У понеділок, 23 жовтня, головний тренер збірної Андрій Шевченко провів відкриту прес-конференцію для преси, на якій розповів, до яких висновків дійшов.

Фахівець виступив зі звітом про виконану роботу та виклав свою стратегію розвитку команди.

Як відомо, збірна України програла Хорватії у вирішальному поєдинку відбору ЧС-2018 і не поїде у Росію.

Про кадрові проблеми й інші труднощі

«З якими складнощами ми зіткнулися? Психологічний стан гравців. Нашим головним завданням було об'єднати футболістів. Дуже вдячний журналістам і вболівальникам за допомогу. Ми відкрили команду для ЗМІ та фанатів. Думаю, своєї мети ми досягли. Зараз у колективі немає поділу на клуби. «Шахтар», «Динамо», «Зоря»... Команда була об'єднана однією метою», - почав він.

«В одну групу потрапили чотири команди, які брали участь у чемпіонаті Європи-2016. Усі ці чотири команди претендували на перше чи друге місце. У нас по ходу відбірного циклу було дуже багато кадрових проблем. За цей час через збірну пройшло багато молодих футболістів, давали можливість проявити себе. З багатьма з них ми познайомилися, і багато хто отримав місце в основному складі», - сказав Шевченко.

За його словами, кадрові проблеми були на флангах оборони й у нападі.

«Кожну гру ми стикалися з цими питаннями, тому що хтось із гравців не отримував ігрової практики, хтось травмувався. Навіть викликали Караваєва через брак захисників. У збірній немає певної рівної конкуренції на деяких позиціях. Є певний кістяк у команді, є лінії, де ми укомплектовані дуже добре, а є лінії, де просто немає кваліфікованих гравців», - додав тренер.

Про відповідальність за невихід на ЧС-2018

«Беру повну відповідальність за невихід на Чемпіонат світу-2018 на себе. Команда не досягла результату, але ми боролися до кінця, і навіть в останній грі у нас був шанс. Уже після циклу ми зібралися з помічниками та проаналізували тенденції українського клубного футболу. Ми визначилися зі стратегією та структурою гри команди. У мене є дані, які говорять про те, що Україна займає друге місце після Хорватії за всіма статистичними показниками. Ми займаємо перше місце за створеними моментами й ударам, але практично останнє місце – за реалізацією. Як команда ми рухаємося у правильному напрямку. Я бачу прогрес. І це вселяє в мене впевненість. Я бачу колектив, який готовий вирішувати завдання. Я знаю, що ми можемо створити хорошу команду», - зауважив наставник.

Про можливість і надалі працювати тренером збірної України

«Хочу залишитися працювати з національною командою. Я бачу прогрес, я вірю в українських футболістів. Далі рішення за Федерацією футболу та за виконкомом, де повинні вирішити – продовжать контракт зі мною чи ні. Я – системна людина, і підходжу до всього системно. Якщо брати мою роботу, то хотілося б отримати більше часу. Це єдине, що нам заважає. Хотілося би більше працювати з командою, адже ті помилки, які ми допустили, можна було б виправити, якби у нас було більше часу», - пояснив Шевченко.

Про можливий спаринг зі збірною Аргентини та товариську гру зі Словаччиною

«Я чув, що переговори зі збірною Аргентини ведуться, але мені ще ніхто нічого не говорив. Звичайно, було б класно, якби такий матч відбувся. Хто ж відмовиться від такого суперника у товариському матчі? По матчу Україна - Словаччина офіційної інформації ще немає, але, швидше за все, будемо грати у Львові», - сказав тренер.

Про молодіжну збірну

«У листопаді молодіжну збірну чекають відповідальні офіційні матчі з Англією (вдома, 10 листопада) та Шотландією (на виїзді, 14 листопада). Моя позиція така – наставник молодіжної команди Олександр Головко може розраховувати на будь-якого футболіста з національної збірної. Всіх, хто буде йому потрібен і доступний, він отримає без проблем. Товариський матч зі Словаччиною не завадить молодіжній команді», - резюмував коуч національної збірної України.

Про Коваленка та Зінченка

«Я бачу у Коваленкові майбутнє. Хлопець має відмінні здібності, але зараз у нього період, коли йому потрібно буде перебудуватися. Ми всіляко повинні його у моральному плані підтримувати, тому що ми не можемо відмовлятися від наших футболістів. Для нього це теж повинно стати хорошим уроком, адже він повинен перебудовувати свою гру, і показувати той футбол, який від нього вимагають і в клубі, і в збірній. У нього дуже хороші перспективи, але йому треба ще працювати», - пояснив Шевченко.

«Чому я викликаю Зінченка? Процитую фразу Гвардіоли, яку той сказав англійській пресі: «Зінченко – молодий і перспективний футболіст, який отримає свій шанс». Цей хлопець залишився у «Манчестер Сіті», який лідирує у чемпіонаті Англії, там працює фахівець, можливо, найкращий у світі на поточний момент, який дає йому таку високу оцінку. Тренерський штаб «Манчестер Сіті» бачить у Зінченку перспективу та майбутнє, так само як це бачу і я», - підсумував він.

За матеріалами Tribuna.com і «Команда №1»