Вчені визначили, що центр Чумацького шляху почав формуватися 11 млрд років тому

Ілюстрація Чумацького шляху

Щоб побудувати карту віку Чумацького шляху, астрономи проаналізувала колір, яскравість і спектр окремих небесних тіл

Астрономи склали першу масштабну карту віку Чумацького шляху. Вона показала, що в процес активного зореутворення в центральній перемичці тривав близько 4 мільярдів років, в результаті чого в центрі нашої галактики сформувалася складна структура.

Про це заявили вчені на Європейському тижні астрономії та космічних наук 3 квітня, повідомляє nplus1.

Чумацький шлях належить до типу спіральних галактик з перемичкою (балджем), діаметр якої приблизно дорівнює 100 тисячам світлових років. Це дуже масштабна структура: в ній міститься приблизно чверть всієї зоряної маси нашої галактики. У 2016 році вчені виявили, що в балджі існує поділ зірок, що утворює Х-образну структуру, яка переважно складається з червоних гігантів. Крім того, в його центрі також знаходиться сферична область з малометалічних зірок. Вважається, що старі зірки містять менше металів (елементів важчих водню і гелію), ніж молоді, проте аналізи віку небесних тіл в центральній перемичці сьогодні дають суперечливі результати.

Щоб вирішити цю проблему і побудувати карту віку Чумацького шляху, міжнародна команда астрономів, в тому числі і з Європейської південної обсерваторії (ESO), проаналізувала колір, яскравість і спектр окремих небесних тіл. Вчені використовували змодельовані і спостережувані дані для мільйонів зірок з інфрачервоного огляду VISTA Variables in the Via Lactea, що охоплює південний край нашої галактики і її балдж. Отриману інформацію вчені зіставили з показниками металічності 6 тисяч об'єктів у внутрішній частині перемички, які були отримані спектрографом на телескопі VLT.

Аналіз яскравості і кольору зірок дозволив вченим виділити об'єкти, що витратили запас водню і перейшли на фінальну стадію еволюції. З'ясувалося, що вік зірок у балджі Чумацького шляху неоднорідний: частина небесних тіл почала формуватися близько 11 мільярдів років тому, і цей процес тривав 4 мільярди років. Вік наймолодших об'єктів становить 7 мільярдів років, що набагато більше значень, які показували попередні роботи.

До слова, напередодні компанія SpaceX запустила ракету Falcon 9 з космічним кораблем Dragon.

«Главком» також інформував, що SpaceX запустила на орбіту супутники, які роздадуть інтернет всьому світу.