Вчені визначили, що центр Чумацького шляху почав формуватися 11 млрд років тому

Вчені визначили, що центр Чумацького шляху почав формуватися 11 млрд років тому
Ілюстрація Чумацького шляху

Щоб побудувати карту віку Чумацького шляху, астрономи проаналізувала колір, яскравість і спектр окремих небесних тіл

Астрономи склали першу масштабну карту віку Чумацького шляху. Вона показала, що в процес активного зореутворення в центральній перемичці тривав близько 4 мільярдів років, в результаті чого в центрі нашої галактики сформувалася складна структура.

Про це заявили вчені на Європейському тижні астрономії та космічних наук 3 квітня, повідомляє nplus1.

Чумацький шлях належить до типу спіральних галактик з перемичкою (балджем), діаметр якої приблизно дорівнює 100 тисячам світлових років. Це дуже масштабна структура: в ній міститься приблизно чверть всієї зоряної маси нашої галактики. У 2016 році вчені виявили, що в балджі існує поділ зірок, що утворює Х-образну структуру, яка переважно складається з червоних гігантів. Крім того, в його центрі також знаходиться сферична область з малометалічних зірок. Вважається, що старі зірки містять менше металів (елементів важчих водню і гелію), ніж молоді, проте аналізи віку небесних тіл в центральній перемичці сьогодні дають суперечливі результати.

Щоб вирішити цю проблему і побудувати карту віку Чумацького шляху, міжнародна команда астрономів, в тому числі і з Європейської південної обсерваторії (ESO), проаналізувала колір, яскравість і спектр окремих небесних тіл. Вчені використовували змодельовані і спостережувані дані для мільйонів зірок з інфрачервоного огляду VISTA Variables in the Via Lactea, що охоплює південний край нашої галактики і її балдж. Отриману інформацію вчені зіставили з показниками металічності 6 тисяч об'єктів у внутрішній частині перемички, які були отримані спектрографом на телескопі VLT.

Аналіз яскравості і кольору зірок дозволив вченим виділити об'єкти, що витратили запас водню і перейшли на фінальну стадію еволюції. З'ясувалося, що вік зірок у балджі Чумацького шляху неоднорідний: частина небесних тіл почала формуватися близько 11 мільярдів років тому, і цей процес тривав 4 мільярди років. Вік наймолодших об'єктів становить 7 мільярдів років, що набагато більше значень, які показували попередні роботи.

До слова, напередодні компанія SpaceX запустила ракету Falcon 9 з космічним кораблем Dragon.

«Главком» також інформував, що SpaceX запустила на орбіту супутники, які роздадуть інтернет всьому світу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: