Через слова Трампа звільняється черговий американський дипломат

Посол США в Естонії залишить посаду через вислови Трампа

Посол США в Естонії Джеймс Д. Мелвілл-молодший оголосив у п'ятницю про те, що звільняється з посади через ряд суперечливих зауважень, які президент США Дональд Трамп зробив про союзників США в Європі. Відповідний пост він написав на Facebook, поширивши його серед друзів. Зміст посту цитує Foreign Policy.

Мелвіл, який 33 роки служив дипломатом, серед них послом в Естонії з 2015 року, незабаром повинен був вийти на пенсію. Проте дипломат заявив у своєму повідомленні, що поведінка та коментарі Трампа прискорили це рішення.

«ДНК офіцерів служби зовнішньої служби запрограмована на підтримку політики, і ми вчимося з самого початку, що якщо коли-небудь виникає така ситуація, коли вже неможливо це зробити, … буде почесно піти у відставку. Перебуваючи на службі у шістьох президентів і 11 державних секретарів, я ніколи не думав, що такий момент настане для мене», - написав він у своєму пості.

«Для президента казати, що ЄС «був створений для того, щоб користатися перевагами Сполучених Штатів, нападати на наш скарбничку», або що «НАТО це так само погано, як і НАФТА» є не тільки фактично помилковим, але і доводить, що прийшов час, щоб піти», - писав він, цитуючи повідомлення Трампа.

Цей пост здивував посадових осіб Державного департаменту, які працювали з Мелвіллом, які назвали його неперевершеним професіоналом, що ніколи не дозволяв внутрішній політиці вплинути на його роботу.

Відставка станеться напередодні знакового саміту НАТО. Найближчі історичні союзники Сполучених Штатів бояться, що Вашингтон і надалі буде віддалятися після напружених суперечок з питань торгівлі, оборонних витрат та виходу США з ядерної угоди щодо Ірану. Союзники побоюються, що бачення Трампа, який критикує союзників у Брюсселі, у поєднанні із зустріччю в Фінляндії з російським президентом Володимиром Путіним, підірве вже і так анемічне трансатлантичне партнерство.

Державний департамент не відповів на запит Foreign Policy на коментар.

Мелвілл є одним із багатьох старших американських дипломатів, які пішли у відставку через політику Трампа. Наприклад, у грудні 2017 року посол США в Панамі Джон Філі подав у відставку і кількома місяцями пізніше написав колонку для The Washington Post, де зачепив президента та його зовнішньополітичні позиції. Елізабет Шекленфорд, нова зірка в дипломатичному корпусі США в Африці, звільнилася, написавши розгромного листа, висміюючи Трампа та колишнього державного секретаря Рекса Тіллерсона.