Китай заявив про готовність силою приєднати до себе Тайвань

Лідер КНР Сі Цзиньпін

Президент Тайваню заявила, що острів ніколи не погодиться на возз'єднання з КНР на умовах, запропонованих Пекіном

Лідер КНР Сі Цзиньпін заявив про мирний сценарій об'єднання за принципом «одна країна - дві системи». Водночас він зазначив, що Китай залишає за собою право застосувати силу, передає ВВС.

Хоча Тайвань є самокерованим і де-факто незалежним від Китаю, свою суверенність він ніколи офіційно не проголошував.

Пекін розглядає острів як власну провінцію, що відкололася. Коментарі голови КНР витікають з багаторічної позиції китайської влади, яка вважає, що Тайвань і Китай мають возз'єднатися.

У середу президент Тайваню Цай Інвень заявила, що острів ніколи не погодиться на возз'єднання з КНР на умовах, запропонованих Пекіном.

«Я хочу повторити, що Тайвань ніколи не погодиться на формулу «одна країна - дві системи, - заявила вона. - Більшість тайванського суспільства так само виступає проти цього».

Принцип «одна країна - дві системи» передбачає, що окремі регіони КНР можуть мати розширену автономію з можливістю проводити власну політику і вибудовувати окрему економічну систему. Така формула наразі діє у Гонконзі.

У своїй заяві Сі Цзиньпін наголосив, що обидві сторони є частиною однієї китайської сім'ї, а незалежність Тайваню стане невтішним поворотом історії і шляхом, що заведе в глухий кут.

За його словами, тайванський народ повинен усвідомлювати, що незалежність принесе лише труднощі. Він додав також, що Пекін не сприйме жодних рухів, які сприятимуть незалежності Тайваню.

Відносини з Тайванем - частина внутрішньої політики КНР, додав Сі Цзиньпін й застеріг іноземні країни від спроб втрутитися у процес.

Нагадаємо, 1 січня у Гонконзі пройшов кількатисячний марш за демократію та незалежність від Китаю. Протягом минулого року з Гонконгу надходили численні повідомлення про порушення місцевої автономії китайською владою, політичні переслідування, заборону незалежницьких партій, висилку західних журналістів та виборчі обмеження.