Китай заявив про готовність силою приєднати до себе Тайвань

Китай заявив про готовність силою приєднати до себе Тайвань
Лідер КНР Сі Цзиньпін

Президент Тайваню заявила, що острів ніколи не погодиться на возз'єднання з КНР на умовах, запропонованих Пекіном

Лідер КНР Сі Цзиньпін заявив про мирний сценарій об'єднання за принципом «одна країна - дві системи». Водночас він зазначив, що Китай залишає за собою право застосувати силу, передає ВВС.

Хоча Тайвань є самокерованим і де-факто незалежним від Китаю, свою суверенність він ніколи офіційно не проголошував.

Пекін розглядає острів як власну провінцію, що відкололася. Коментарі голови КНР витікають з багаторічної позиції китайської влади, яка вважає, що Тайвань і Китай мають возз'єднатися.

У середу президент Тайваню Цай Інвень заявила, що острів ніколи не погодиться на возз'єднання з КНР на умовах, запропонованих Пекіном.

«Я хочу повторити, що Тайвань ніколи не погодиться на формулу «одна країна - дві системи, - заявила вона. - Більшість тайванського суспільства так само виступає проти цього».

Принцип «одна країна - дві системи» передбачає, що окремі регіони КНР можуть мати розширену автономію з можливістю проводити власну політику і вибудовувати окрему економічну систему. Така формула наразі діє у Гонконзі.

У своїй заяві Сі Цзиньпін наголосив, що обидві сторони є частиною однієї китайської сім'ї, а незалежність Тайваню стане невтішним поворотом історії і шляхом, що заведе в глухий кут.

За його словами, тайванський народ повинен усвідомлювати, що незалежність принесе лише труднощі. Він додав також, що Пекін не сприйме жодних рухів, які сприятимуть незалежності Тайваню.

Відносини з Тайванем - частина внутрішньої політики КНР, додав Сі Цзиньпін й застеріг іноземні країни від спроб втрутитися у процес.

Нагадаємо, 1 січня у Гонконзі пройшов кількатисячний марш за демократію та незалежність від Китаю. Протягом минулого року з Гонконгу надходили численні повідомлення про порушення місцевої автономії китайською владою, політичні переслідування, заборону незалежницьких партій, висилку західних журналістів та виборчі обмеження.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: