Могло б виповнитися 85: згадаймо легендарного Кікабідзе, який усім серцем підтримував Україну

колаж: Главком

Артист зміг подолати рак мозку, але пішов із життя через ниркову хворобу

Сьогодні, 19 липня, відомий актор та співак Вахтанг Кікабідзе міг би святкувати 85-й День народження. Він підкорив серця мільйонів теплотою голосу і своєю щирістю. Фільми з його участю добре знайомі кільком поколінням глядачів, а пісні слухають люди різного віку.

Кікабідзе був улюбленцем мільйонів
фото з відкритих джерел

Вахтанг Костянтинович, який пішов із життя у січні цього року, ніколи не робив таємниці зі свого особистого життя, гранично чесно відповідаючи на питання журналістів. «Главком» зібрав найцікавіше з біографії видатного Кікабідзе.

Дитинство

Чоловік народився 1938 року в Тбілісі. Через сильну короткозорість його батька-журналіста визнали непридатним до військової служби. Але він все одно пішов на фронт добровольцем, сказавши дружині, що йому соромно залишатися вдома, коли інші воюють. Батько Вахтанга пропав безвісти під Керчю в 1942 році. 

Відколи Вахтанг почав заробляти, він кожен місяць приносив мамі гроші. Якщо ж траплялося, що він був у від’їзді, то старався передавати через друзів або родичів. Він з усмішкою згадував мамин характер, за якого йому доводилося годувати весь двір, тому що ця добра жінка відразу ж роздавала сусідам, що він їй привозив.

Мати сильно лаяла його, коли син передавав їй дефіцитні продукти: вона переживала, що все таке дороге і він витрачає на неї багато грошей. Кікабідзе доводилося викручуватися, розповідаючи про те, що купує всі в одному з районів Тбілісі, де головним є його друг, якому вдалося зберегти радянські ціни на продукти. Так маму вдавалося заспокоїти, і вона з чистим серцем починала скликати сусідів: «Ідіть швидше! Буба привіз смаколики».

Музика і малювання

Хлопчик з ранніх років був оточений музикою. Йому частенько доводилося бувати за лаштунками театрів, у яких тоді виступала мама. Але в той час він був абсолютно байдужий до співу. Точно так само, як і до навчання в школі. Майбутнього співака та актора тричі залишали на другий рік через те, що у нього були проблеми з математикою.

Тоді його головною пристрастю було малювання. Заважало тільки одне: не вистачало паперу – у країні тоді був дефіцит. Хлопчик знайшов простий вихід: він малював на всьому, що потрапляло йому під руки – книгах, журналах, газетах.

Захоплення сценою і непереборне бажання виступати з’явилося у Вахтанга в середніх класах. Тоді підліток випадково опинився на репетиції ансамблю, який створив його друг. Йому настільки сподобалося все побачене, що Вахтанг сам навчився грати на барабанах, а трохи пізніше почав співати.

Юні роки

Після школи Вахтанг Кікабідзе два роки провчився в Тбіліському університеті, а згодом й у місцевому інституті іноземних мов.

Він виступав у філармонії й досить часто їздив на гастролі. Чоловік був дуже талановитим пародистом і чудово співав англійською та італійською мовами. І все ж йому дуже хотілося розвиватися в зовсім іншому напрямку.

Музична карʼєра 

Незабаром Вахтанг Кікабідзе заснував власний колектив, давши йому назву «Диэло». Цей ансамбль проіснував зовсім небагато. У 1966 році Кікабідзе перейшов у ВІА «Орера», де співав і грав на ударних інструментах. Було випущено вісім альбомів, які включили популярні в ті роки шлягери про Тбілісі, любов, рідну землю.

Вахтанг Костянтинович усвідомив, що йому тісно в ансамблі. Так він почав свою сольну кар’єру.

Пісні Кікабідзе стали справжніми хітами
фото з відкритих джерел

Першими самостійними хітами співака стали пісні «Чіто Гврито», «Мзео Маріам» і «Останній візник». Для багатьох прихильників улюбленою досі є мелодія серця «Мої роки – моє багатство».

Фільмографія

Паралельно зі співочою розвивалася і кінематографічна кар’єра Вахтанга Костянтиновича. Представники кіностудії помітили його ще в далекому 1966 році на концерті. Їм сподобався високий ставний чоловік з дуже красивим тембром голосу. Вони запропонували Кікабідзе спробувати свої сили в кіно. Так відбувся дебют співака в комедії «Зустріч у горах». Потім він зіграв головну роль у кінокомедії Георгія Данелія «Не горюй!».

Кадр із фільму «Міміно», де Кікабідзе зіграв роль льотчика
фото з відкритих джерел

Згодом була легендарна картина «Міміно», яка знімалася дуже весело. Між іншим, ту саму фразу «Ларису Іванівну хочу» придумав сам Вахтанг Костянтинович. Також він знімався у фільмах «Фортуна», «Хатабала», «Я, слідчий», «Мелодії Верійського кварталу», «Дюма на Кавказі», «Ранок без відміток». Популярним також був детектив «ТАРС уповноважений заявити…».

Особисте життя

Попри безліч романів і любовних історій,  Вахтанг Кікабідзе завжди залишався улюбленцем жінок. Він одружився з примою-балериною Іриною Кебадзе в 1965 році – відомою примою-балериною Тбіліського академічного оперного театру. У них народився син, названий Костянтином на честь зниклого батька Вахтанга. Саме він зміг реалізувати дитячу мрію Вахтанга Костянтиновича, ставши професійним художником. Сьогодні він живе і пише свої картини в Торонто. У сім’ї є ще одна дитина – Марина Сагарадзе, дочка Ірини. Вона актриса та викладає у театральному університеті. 

Подружжя прожило разом 56 років
фото з відкритих джерел

Ірина Кебадзе померла у жовтні 2021 року. Вона довгий час хворіла і погано себе почувала. У жінки розвинувся склероз й інші проблеми, які дуже зіпсували її здоров'я. За свої кар'єрні досягнення Ірина Кебадзе отримала звання заслуженої артистки Грузії.

Великий друг України

З 2008 року Кікабідзе не відвідував Росію через її вторгнення в Грузію. Також він відмовився від російського ордену дружби.

У 2013 році грузинський артист отримав звання народного артиста України.

Якби народився ще раз, то хотів би бути українцем. Руками і ногами за вільну, багату і рівну серед рівних європейських народів Україну. Доки існує російська імперія, доти війна проти України не припиниться. Хочу, щоб всі ми жили в добрі та щасті за Божими законами. Ось тоді з Божою любов’ю та ласкою у нас і у вас все буде гаразд! І дай Боже, щоб нами ніколи не керували безбожники!

Вахтанг Кікабідзе

Ще у 2014-му Вахтанг Кікабідзе активно підтримував Україну, засудивши дії Росії. Тоді актор заявляв, що якби був молодим, то долучився б до антитерористичної операції на Сході. Наступного року він виступив у Києві, присвятивши концерт пам'яті Небесної сотні.

У 2019 році виступав в містах на сході України (Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне) на честь 5-річчя визволення від російських бойовиків.

Кікабідзе завжди підтримував Україну
фото з відкритих джерел

На святкуванні Дня Незалежності 24 серпня 2021 року президент України Володимир Зеленський вручив актору Орден Ярослава Мудрого за вагомий особистий внесок у розвиток міждержавної співпраці. 

Зеленський нагороджує Кікабідзе
фото з відкритих джерел

З початком повномасштабного вторгнення Кікабідзе спрямував кошти від концерту в Батумі на допомогу 26-й артилерійській бригаді імені генерала-хорунжого Романа Дашкевича сухопутних військ ЗСУ. Артист придбав мікроавтобус із сухпайками для українських військових.

Бог на вашому боці, тому що ви захищаєте свою Батьківщину. Це геройство, це не так просто. Я оптиміст, і впевнений, що все буде гаразд. Хай живе вільна Україна, слава Україні!

Вахтанг Кікабідзе

У мирний час Вахтанг Кікабідзе був частим гостем в Україні, добре знав президента Володимира Зеленського. Актор був шокований війною, яку Росія розв'язала проти України. Він називав її справжнім геноцидом. За час війни Кікабідзе літав в Україну тричі й був приголомшений тим, що побачив.

Це страшне видовище. Такого я не бачив навіть у кіно. Зараз міста, в які я раніше літав з концертами, – нічого немає. Все порівняли з землею. Нічого не залишилося. А що ще називається геноцидом? Коли дітей вивозять, віддають у якісь далекі країни. Коли вибухають дитбудинки, коли підривають пологові будинки, дитячі садки.

Вахтанг Кікабідзе

Смерть Кікабідзе

Артист розповідав, що у молодості ворожка напророкувала йому рак мозку і швидку смерть. Пізніше Вахтанг зізнався, що у 1980-х у нього дійсно діагностували рак мозку. Для тих часів це було рівносильно смертному вироку. Але актор вижив, багато в чому завдячуючи дружині Ірині: вона рік не відходила від хворого чоловіка, і йому таки вдалося перемогти хворобу – після курсу лікування рак відступив. Кікабідзе відтоді до різного роду прогнозів ставився зі здоровою часткою скептицизму.

Кікабідзе зміг подолати рак, але пішов із життя від ускладнень хронічної хвороби нирок
фото з відкритих джерел

Взимку 2012 року актор захворів на запалення легень, після якого у Кікабідзе почали відмовляти нирки. Впродовж багатьох років артист змушений був проходити процедуру гемодіалізу. Втім, це дозволяло йому нормально жити й навіть виступати.

Вахтанг Кікабідзе після тривалої хвороби помер у грузинській лікарні 15 січня у віці 84 років. 

Нагадаємо, Кікабідзе незадовго до смерті розповів в інтерв'ю, як має закінчитися війна в Україні.