Російський експерт прогнозує швидку відставку нового держсекретаря США Майка Помпео

Лілія Шевцова

«Майк Помпео, на відміну від Рекса Тіллерсона, має досвід і політичної діяльності, і розуміння міжнародних проблем»

Президент США Дональд Трамп - дуже імпульсивний як президент і йому надто складно проводити послідовну політику. Тому не виключено, що Майк Помпео теж не затримається на посаді держсекретаря. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловила російський політолог, дослідник Chatham House (Королівський інститут міжнародних відноси, Лондон) Лілія Шевцова.

«Нинішнє перетасування у Вашингтоні не останнє. Майк Помпео, на відміну від Рекса Тіллерсона, має досвід і політичної діяльності, і розуміння міжнародних проблем. Він все-таки кілька термінів був конгресменом. У нього є розуміння військових проблем, він – випускник академії Вест-Пойнту і був на активній службі. Він – яструбине крило в Республіканській партії, виступає за жорстке стримування суперників Америки. Від нього, на відміну від Тіллерсона, який постійно намагався знайти точки дотику з Москвою, можна очікувати набагато жорсткішої поведінки. І в цьому десь є іронія. Трамп, який шукає шляхи нормалізації відносин з Росією, призначає на посаду держсекретаря яструба», — говорить Шевцова.

У той же час політолог підкреслює, що Помпео буде дуже обмежений в своїх діях: «Обмежений конвульсіями Трампа, який хоче бути найголовнішим дипломатом своєї країни. А також обмежений актами Конгресу, перш за все, серпневим рішенням Конгресу - The Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), який ввів нові санкції проти Росії, який зв’язав Трампу руки у визначенні його політики щодо Москви. Попри дивну прихильність Трампа до Путіна, постійні спроби догодити Путіну, знайти спільну мову, в цілому політика адміністрації жорсткіша, ніж це було за часів Обами. Та й у Росії зараз набагато більше проблем з Америкою, ніж було за Обами».

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Лілія Шевцова: Ніколи російське суспільство з часу розпаду СРСР не було настільки деморалізованим, як зараз.