Російський експерт прогнозує швидку відставку нового держсекретаря США Майка Помпео

Російський експерт прогнозує швидку відставку нового держсекретаря США Майка Помпео
Лілія Шевцова

«Майк Помпео, на відміну від Рекса Тіллерсона, має досвід і політичної діяльності, і розуміння міжнародних проблем»

Президент США Дональд Трамп - дуже імпульсивний як президент і йому надто складно проводити послідовну політику. Тому не виключено, що Майк Помпео теж не затримається на посаді держсекретаря. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловила російський політолог, дослідник Chatham House (Королівський інститут міжнародних відноси, Лондон) Лілія Шевцова.

«Нинішнє перетасування у Вашингтоні не останнє. Майк Помпео, на відміну від Рекса Тіллерсона, має досвід і політичної діяльності, і розуміння міжнародних проблем. Він все-таки кілька термінів був конгресменом. У нього є розуміння військових проблем, він – випускник академії Вест-Пойнту і був на активній службі. Він – яструбине крило в Республіканській партії, виступає за жорстке стримування суперників Америки. Від нього, на відміну від Тіллерсона, який постійно намагався знайти точки дотику з Москвою, можна очікувати набагато жорсткішої поведінки. І в цьому десь є іронія. Трамп, який шукає шляхи нормалізації відносин з Росією, призначає на посаду держсекретаря яструба», — говорить Шевцова.

У той же час політолог підкреслює, що Помпео буде дуже обмежений в своїх діях: «Обмежений конвульсіями Трампа, який хоче бути найголовнішим дипломатом своєї країни. А також обмежений актами Конгресу, перш за все, серпневим рішенням Конгресу - The Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), який ввів нові санкції проти Росії, який зв’язав Трампу руки у визначенні його політики щодо Москви. Попри дивну прихильність Трампа до Путіна, постійні спроби догодити Путіну, знайти спільну мову, в цілому політика адміністрації жорсткіша, ніж це було за часів Обами. Та й у Росії зараз набагато більше проблем з Америкою, ніж було за Обами».

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Лілія Шевцова: Ніколи російське суспільство з часу розпаду СРСР не було настільки деморалізованим, як зараз.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: