Трамп погрожує Китаю наслідками через коронавірус

Дональд Трамп заявив, що влада Китаю має відповісти, якщо вона «свідомо» приховувала дані щодо коронавірусу

Адміністрація президента США також не виключає версію, що Covid-19 могли випадково поширити з лабораторії у Вухані

Китайська влада повинна «відповісти», якщо з'ясується, що Пекін «свідомо» приховував дані про коронавірус.

Про це заявив в суботу, 18 квітня, президент США Дональд Трамп під час брифінгу в Білому Домі, – повідомляє DW

За словами Трампа, новий небезпечний вірус можно було зупинити в Китаї ще до початку пандемії, але тепер через нього страждає весь світ. Він підкреслив, що іноді трапляються і помилки, з якими нічого не поробиш, головне, на думку Трампа, щоб їх не було зроблено свідомо. З якими наслідками з боку Вашингтона може зіткнутися Пекін, глава Білого дому не уточнив.

Трамп вважає, що відносини між двома країнами були конструктивними, поки КНР «не зробила це». Він нагадав, що Китай і США в січні підписали угоду про першу фазу врегулювання торговельних суперечок, які велися протягом двох років. Вашингтон знизив ряд мит на товари з Китаю, а Пекін зобов'язався купувати американські товари, включаючи сільськогосподарську продукцію.

«Все залежить від того, чи було те, що трапилося з коронавірусом помилкою, яка вийшла з під контролю, або ж це було зроблено свідомо», - наводить слова Трампа агентство Reuters.

Адміністрація американського президента також не виключає версію, що новий коронавірус міг бути випадково поширений з лабораторії у Вухані.

Нагадаємо, відповідну інформацію оприлюднив телеканал Fox News, який публічно підтримує республіканців і який раніше в американських ЗМІ називали одним з улюблених каналів Трампа. Однак китайська влада цю версію заперечує і каже, що у неї немає наукового підґрунтя. Під сумнів Трамп ставить і офіційну статистику смертності в КНР, вважаючи надані цифри заниженими.

Нагадаємо, станом на ранок 19 квітня у світі підтверджено 2 332 391 випадків коронавірусної хвороби Covid-19, з них 160 783 летальних, 599 997 особа одужала

США «лідирують» за кількістю підтверджених випадків зараження та летальних випадків: коронавірус там підтверджено у 738 913 людей, з них 39 015 померли та 68 285 одужали.

За минулу добу в Україні на коронавірусну хворобу захворіло 343 особи, з них 26 дітей та 53 медичних працівники.

Станом на 9:00 19 квітня в Україні 5449 лабораторно підтверджених випадків Covid-19, з них 141 летальний, 347 пацієнтів одужали.