США заявили, що Україна має право відвоювати Крим та спрогнозували реакцію Путіна

Блінкен повідомив, що США не особливо заохочують Україну повертати Крим
фото з відкритих джерел

Адміністрація Байдена вбачає першочергову мету у тому, щоби допомогти Україні досягати успіху у триваючих боях на сході

Повернення Україною Криму є «червоною лінією» для Путіна і це загрожує серйозною ескалацією. Про це заявили в адміністрації президента США Джо Байдена. Однак там не заперечують право України відвоювати півострів. Про це йдеться у матеріалі Politico на основі спілкування з чотирма співрозмовниками.

У дистанційному спілкуванні з групою експертів держсекретар Ентоні Блінкен сказав, що президент РФ Володимир Путін явно сприйняв би спробу України повернути Крим як перетин «червоної лінії» і це може спровокувати Росію на масштабну реакцію.

Блінкена нібито запитали у цьому закритому спілкуванні, чи США допомагатимуть Україні здійснити задекларовану мету і повернути всі окуповані території, включно з Кримом. За словами чотирьох людей, які були свідками відповіді, Блінкен розкрив, що США не особливо заохочують Україну повертати Крим, але рішення «виключно за Києвом». Адміністрація Байдена вбачає першочергову мету у тому, щоби допомогти Україні досягати успіху у тривалих боях на сході. 

Нагадаємо, триває 358-а доба повномасштабної війни Росії проти України. За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили ворожі атаки в районах  понад 15 населених пунктів. Зокрема, біля Білогорівки і Серебрянського лісництва Луганської області та Федорівки, Бахмута, Диліївки, Авдіївки, Водяного, Первомайського, Мар’їнки, Новомихайлівки, Вугледара, Пречистівки та Новосілки на Донеччині.

Читайте також: Смерть Путіна, наступник Зеленського і закінчення війни. Що згенерував штучний інтелект?