Супрун порадила українцям відмовитися від пюре на новорічному столі

Супрун порекомендувала заміну картопляному пюре

За словами Супрун, картопля не шкідлива, але пюре на молоці або сметані - це зайві калорії та важкість у шлунку

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун радить на гарнір до новорічного столу приготувати зелений горошок і запечений гарбуз замість традиційного картопляного пюре.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«Картопля не шкідлива, але пюре на молоці або сметані - це зайві калорії, важкість у шлунку, і вгадати час, коли те пюре зробити, непросто. Тому виберемо просту заміну. Це може бути зелений горошок. Його не треба ні чистити, ні різати - просто тушкуйте. Печений гарбуз - добре підійде до всього жирного за столом», - вважає керівник МОЗ.

За її словами, можна вибрати запечені або тушковані селеру, моркву і пастернак, у яких мало калорій, корисна клітковина і просте приготування.

Водночас Супрун радить не забувати запивати їжу водою, коли хочеться запити.

«Не алкоголем, не кавою і не солодкими газованими напоями! Тільки вода або трав'яний чай допоможуть нам отримати потрібну рідину, і не привнесуть зайвого, наприклад цукрів, або не викличуть передчасну евакуацію їжі зі шлунка», - підкреслила вона.

А від алкоголю в.о. міністра рекомендує відмовитися взагалі або вибрати червоне вино.

«Якщо ж ви вирішили вживати алкоголь, робіть це свідомо: не треба закушувати без міри - це не врятує від сп'яніння. Не забувайте пити воду», - написала міністр.

Традиційним десертам - тортові і рулету - Супрун також знайшла здорову альтернативу: «Виберіть сирник, ягідне желе або крем «Каталана» (іспанський десерт із молока, крохмалю, лимонної цедри, кориці і жовтка), банановий мус (банани, замочені горіхи, фініки і какао), домашнє імбирне печиво або печені яблука і груші».

Крім того, вона зазначила, що у традиційній куті всі інгредієнти корисні.

«А ось кутю замінювати нічим не треба. Цільнозернові пшениця, мак, горіхи, узвар і сухофрукти - все корисне», - резюмувала Супрун.

Раніше глава МОЗу порадила, як приготувати олів'є і шубу без шкоди для здоров'я.