Як приготувати олів'є і шубу без шкоди для здоров'я? Поради Супрун

Як приготувати олів'є і шубу без шкоди для здоров'я? Поради Супрун
Очільниця МОЗ рекомендує змінити співвідношення компонентів у олів'є

Суп це джерело мікроелементів і доступних поживних речовин на ранок похмілля, - нагадала Супрун

Виконувач обов'язки міністра охорони здоров'я порекомендувала замінити традиційні для багатьох українців страви для зустрічі Нового року та Різдва на більш корисні.

Про це йдеться в дописі на сторінці Уляни Супрун в соцмережі Facebook.

З її слів, такі страви як олів’є, шуба, картоплю пюре, печена качка, крабовий салат, холодець, голубці та інші можуть бути небезпечними для здоров'я, особливо, якщо з’їсти все одразу.

«Візьмемо олів’є. Це салат, бо в ньому багато порізаних компонентів і соус: картопля, морква, цибуля, огірки, м’ясо, яйця, і жирний майонез. Власне, олів’є може бути повноцінною стравою, а не "салатом": тут є білки, жири, повільні вуглеводи», - йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що від майонезу краще відмовитися або обмежити споживання. «Майонез можна замінити: сметаною — в ній вітамін D, молочнокислі бактерії та жирні кислоти із коротким ланцюгом, турецьким йогуртом і гірчицею в зернах. Якщо хочете спробувати щось зовсім нове, майонез можна приготувати із горіхів кеш'ю або авокадо, чи взагалі на аквафабі — це вода, в якій варився турецький горох для хумусу. В інтернеті є багато рецептів», - йдеться в рекомендаціях.

Крім того рекомендується змінити співвідношення компонентів у олів'є: більше моркви, свіжий огірок замість солоного, зелена цибуля замість ріпчастої (в ній багато магнію), відварене філе замість ковбаси й шинки. Можна додати солену скумбрію — це джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот.

«Або шуба. Ще один «салат» в якому багато майонезу і людської праці. Зробіть простіше — окремо оселедці чи скумбрія. Окремо — вінегрет, і додайте до цього печені овочі: картоплю, селеру, пастернак, моркву, гарбуз і олію. Ви отримаєте те саме, але в легшій формі. І готувати простіше», - сказано в дописі.

Також рекомендується замінити смажене м’ясо на запечене, а соус до нього зробити із перемеленої журавлини, або гірчиці в зернах і йогурту, а не кетчуп чи той самий майонез.

«Холодець — корисний! Але не забудьте доповнити його овочевим салатом і цвіклями.
А от ковбаси, шинка, приготовані не вдома — все процесоване м’ясо — їсти не варто», - прокоментувала Супрун ще одну традиційну страву.

До свят також рекомендується приготувати суп, курячий чи рибний бульйон або борщ. «Рідка тепла їжа, в якій - все корисне з овочів сприяє травленню, але і утримує нас від переїдання. Суп це джерело мікроелементів і доступних поживних речовин на ранок похмілля», - йдеться в повідомленні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: