Керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП, який підтримав Путіна, скасовано цілодобовий домашній арешт

Перебуваючи під домашнім арештом на час розслідування попередніх злочинів, митрополит Феодосій продовжив публічно розпалювати релігійну ненависть
фото з відкритих джерел

Суд скасував митрополиту Черкаському і Канівському Феодосію (Снігірьову) цілодобовий домашній арешт, залишивши лише нічний.

Суд скасував цілодобовий домашній арешт митрополиту Української православної церкви Московського патріархату Феодосію (Снігірьову). Його підозрюють у запереченні збройної агресії РФ та поширенні закликів до міжконфесійної ворожнечі. Про це повідомила пресслужба Черкаської єпархії УПЦ МП.

Суд скасував митрополиту Черкаському і Канівському Феодосію (Снігірьову) цілодобовий домашній арешт, залишивши лише нічний. В УПЦ МП зауважили, що тепер священик зможе служити у храмах єпархії та України. Одразу після суду митрополит разом з вірянами вирушив служити подячний молебень у кафедральному соборі на честь Архістратига Михаїла.

На початку 2023 року священик отримав підозру у запереченні збройної агресії РФ та поширенні закликів до міжконфесійної ворожнечі, тоді йому присудили і домашній арешт, повідомляла Служба безпеки України.

Правоохоронці зауважують, що на домашньому арешті митрополит продовжив публічно розпалювати релігійну ненависть у відео, які публікували на YouTube-каналі сайту Черкаської єпархії УПЦ МП.

«Однак це не зупинило клірика, і у власній домівці він почав записувати провокативні відео, в яких повторював кремлівські наративи про релігійні громади в Україні», – зауважує СБУ.

За даними слідства, у відеозверненнях митрополит зневажливо висловлювався про вірян та священнослужителів інших конфесій та намагався дискредитувати правоохоронців, які проводили безпекові заходи в релігійних громадах області.

На підставі цього священику повідомили про ще одну підозру в порушенні рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань, вчиненому службовою особою повторно.

Найбільше покарання, що загрожує митрополиту за усіма звинуваченнями, – до восьми років тюрми з конфіскацією майна. 

Читайте також: «Онуфрій сказав: «Треба потерпіти». Інтерв’ю з архімандритом УПЦ МП, який утік з Криму