Військовий аналітик пояснив, чи вплине підрив Каховської ГЕС на хід контрнаступу

Самусь: «І до руйнування дамби українське військове командування не розглядало Херсонський напрямок удару як основний»
фото з відкритих джерел

На думку Самуся, підрив Каховської ГЕС не вплинув на перебіг українського контрнаступу

Підрив Каховської ГЕС не вплинув особливо на український контрнаступ, адже десантна операція і без того – один із найресурсозатратніших та найбільш ризикованих тактичних прийомів. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь.

«Якщо уявити, що ми зараз проводимо десантну операцію з форсування Дніпра, навіть до того, як було зруйновано Каховську дамбу, у будь-якому разі росіяни могли би своєю авіацією завдати великої шкоди нашому десанту. Нам треба було б організувати дуже потужне ППО, а без сучасної авіації це робити важко. Гіпотетично можна, але через те, що в росіян є ті ж самі коректовані авіабомби, це б створило великі проблеми для забезпечення висадки десанту», – каже Самусь.

За словами заступника директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань, українське військове командування не розглядало Херсонський напрямок удару як основний.

«Можливо, вже за певної позитивної динаміки на інших напрямках, можна буде провести й десантні операції на лівобережжі Дніпра в Херсонській області. Уже зараз йде інформація, що російське командування свої сили звідти відтягує на Запорізьку область. І якщо далі ця позитивна динаміка триватиме, вони будуть вимушені всі сили туди перевести, вважаючи, що на Херсонщині нам нічого не світить», – пояснив військовий аналітик.

На думку Самуся, українське командування може скористатися відсутністю росіян на Херсонщині, а саме провести навіть обмежені десантні операції, але з рішучими цілями, що матимуть свій ефект. Зокрема, створювати більш сприятливі умови для дій наших сил на Запорізькому напрямку.

Нагадаємо, в ході ведення наступальної операції українські сили просунулися на трьох напрямках: Бахмутському напрямку в районі Берхівського водосховища на 250 м, Торецькому напрямку – на 200 м, Бердянському напрямку від 0,5 до 1 км, площа території взятої під контроль склала до 3 кв. км.

До слова, аби зруйнувати Каховську ГЕС, необхідні сотні кілограмів вибухівки, до того ж закладеної у правильних місцях. Тож версії про те, що насправді це був не теракт, а аварія через помилку персоналу та зношеність греблі, які тиражували деякі західні ЗМІ, не витримують жодної критики.

Читайте також: Михайло Самусь: Люди в Криму, виїжджайте – часу обмаль