Дощі вже не врятують. Українські аграрії б'ють на сполох через загрозу майбутньому врожаю

Зараз опади здебільшого ідуть на півночі та заході України, а на півдні їх дуже мало, - синоптик

Через рідкісні дощі минулої осені і відсутність метеорологічної зими, зі снігом і морозами - вологи в метровому шарі до початку травня практично не було, - метеоролог

Українські аграрії б'ють на сполох ще з зими – під загрозою майбутній урожай. Про це йдеться у матеріалі «Десять Київських водосховищ за вісім місяців. Чому Україну залишає вода».

У статті зазначається, що у наших краях волога в ґрунті накопичується в основному в осінній, зимовий і весняний періоди, а вже в кінці травня зазвичай в останні роки починається посушлива погода.

«Проте рідкісні дощі минулої осені і відсутність метеорологічної зими, зі снігом і морозами (а це було вперше за 120 років метеоспостережень), зробили свою справу: вологи в метровому шарі до початку травня практично не було. Лише після останніх дощів, в окремих регіонах з’явилась надія на порятунок частини врожаю», - йдеться у матеріалі.

Водночас, у розмові з «Главкомом» начальник Головного центру аналізу, прогнозування гідрометумов і гідрометзабезпечення Гідрометцентру Анатолій Прокопенко наголосив, що опади мають локальний характер, вони короткочасні.

«В основному дощі ідуть на заході та півночі України – Закарпаття, Волинь, Житомир, Київ. На півдні їх дуже мало. Наприклад, якщо в столиці випадає 10-15 мм опадів, то на Херсонщині - 0-0,4 мм. До цього, на жаль, я поки нічого доброго не бачу», - каже метеоролог.

Як повідомлялося, українські аграрії можуть втратити до 25% врожаю через весняні заморозки.

Також супутниковий моніторинг дає невтішні прогнози урожаю для України, бо через засуху у квітні постраждали озимі у південних регіонах.