Аграрії можуть втратити до 25% врожаю через весняні заморозки

Аграрії можуть втратити до 25% врожаю через весняні заморозки
Завдано шкоди ріпаку, ячменю та окремим сортам озимої пшениці не вітчизняної селекції, - науковець

Науковці сподіваються на врожайність не нижче середнього показника

Аграрії можуть втратити від 15 до 25% врожаю через весняні заморозки. Таку думку висловив кандидат сільськогосподарських наук, директор Інституту сільського господарства Степу НААН України Ігор Семеняка, повідомляє пресслужба інституту.

Семеняка зазначив, що заморозки призвели до пізньої вегетації озимих культур і рослини зменшили інтенсивність свого росту та розвитку

Науковець уточнив, що аграрії щороку знаходяться в незвичайних умовах. «Цей рік також не є типовим, особливо для озимих культур, оскільки метеорологічної зими в цьому році практично не було», - сказав Семеняка.

На думку вченого, природа поставила виклики, як перед науковцями, так і перед виробниками: як бути, що робити, які заходи застосувати.

«Те, що культури перезимували - це добре. Але коли вони почали відновлювати своє зростання і вегетацію були заморозки. І від того, хто які технології використовує, хто які сорти вирощує - буде залежати врожай. Тому що зимостійкість не просто культур, а сортів - різна. Дуже сильно постраждав ріпак, який був недорозвинений в осінній період або переріс, певною мірою постраждали ячмінь і озимі», - розповів експерт.

За його словами, ячменю, який рано посіяли, завдано певної шкоди, але не смертельної, окремі сорти озимої пшениці не вітчизняної селекції теж зараз не в кращій формі.

«Тому необхідно проводити обстеження. Однак більшість сортів, а це відсотків на 90% - сорти вітчизняної селекції, особливо в нашому регіоні, витримали ці несприятливі умови. Тому озима група забезпечить урожайність не нижче середнього показника», - додав Ігор Семеняка.

Нагадаємо, що весняна посуха завдала нищівного удару сільському господарству Одеської області. Найгірша ситуація на півдні, де загинуло більше половини озимих культур, причому в Придунав'ї до 80%.

Нагадаємо, супутниковий моніторинг дає невтішні прогнози урожаю для України, бо через засуху у квітні постраждали озимі у південних регіонах.

Як повідомлялося, міністр економіки Ігор Петрашко запевняє, що цьогоріч запасів пшениці в Україні удвічі більше за минулі роки.

Зазначимо, Україна цього року збільшила експорт зернових та зернобобових культур майже на 20%.
«Главком» вперше написав про ймовірний брак продовольства в Україні ще понад місяць тому у матеріалі «Чи буде хліб? ООН попереджає – Україна не чує». У статті йшлося про те, що представники вітчизняної хлібопекарської галузі закликали президента та уряд обмежити експорт зерна - інакше різко зросте вартість хліба і хлібобулочних виробів. 

Сьогодні вже в ООН говорять про голод біблійного масштабу, що може охопити світ через кілька місяців.

До відома, українські аграрії втрачають третину прибутків через ерозію грунтів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: