Дощі вже не врятують. Українські аграрії б'ють на сполох через загрозу майбутньому врожаю

Дощі вже не врятують. Українські аграрії б'ють на сполох через загрозу майбутньому врожаю
Зараз опади здебільшого ідуть на півночі та заході України, а на півдні їх дуже мало, - синоптик

Через рідкісні дощі минулої осені і відсутність метеорологічної зими, зі снігом і морозами - вологи в метровому шарі до початку травня практично не було, - метеоролог

Українські аграрії б'ють на сполох ще з зими – під загрозою майбутній урожай. Про це йдеться у матеріалі «Десять Київських водосховищ за вісім місяців. Чому Україну залишає вода».

У статті зазначається, що у наших краях волога в ґрунті накопичується в основному в осінній, зимовий і весняний періоди, а вже в кінці травня зазвичай в останні роки починається посушлива погода.

«Проте рідкісні дощі минулої осені і відсутність метеорологічної зими, зі снігом і морозами (а це було вперше за 120 років метеоспостережень), зробили свою справу: вологи в метровому шарі до початку травня практично не було. Лише після останніх дощів, в окремих регіонах з’явилась надія на порятунок частини врожаю», - йдеться у матеріалі.

Водночас, у розмові з «Главкомом» начальник Головного центру аналізу, прогнозування гідрометумов і гідрометзабезпечення Гідрометцентру Анатолій Прокопенко наголосив, що опади мають локальний характер, вони короткочасні.

«В основному дощі ідуть на заході та півночі України – Закарпаття, Волинь, Житомир, Київ. На півдні їх дуже мало. Наприклад, якщо в столиці випадає 10-15 мм опадів, то на Херсонщині - 0-0,4 мм. До цього, на жаль, я поки нічого доброго не бачу», - каже метеоролог.

Як повідомлялося, українські аграрії можуть втратити до 25% врожаю через весняні заморозки.

Також супутниковий моніторинг дає невтішні прогнози урожаю для України, бо через засуху у квітні постраждали озимі у південних регіонах. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: