Нульове розмитнення. Нардепка спростувала міф про ввезення елітних автівок

Після скасування плати за розмитнення українці завезли до країни усього 40 автомобілів преміум-класу
фото: Pixabay

Абсолютна більшість автомобілів, завезених до України після скасування плати за розмитнення, дешевші 15 тисяч доларів

Чутки про велику кількість завезених під скасовану Кабміном плату за розмитнення автомобілів преміям-класу не відповідають дійсності. Про це народна депутатка Альона Шкрум написала у себе на Facebook.

За інформацією Шкрум, із 29 195 завезених до України після запровадження нульового розмитнення автомобілів – 16 793 (58%) коштують до 100 тис. грн (до $3 тис.). Як зазначила Шкрум, йдеться про автомобілі «недорогі, старі, які йдуть у великій кількості на потреби армії, тероборони, або замість втраченої машини на сім’ю».

Ще 11 406 ввезених автомобілів (39%) коштували від 100 до 500 тис. грн. (3-15 тис. доларів). «Частина з них - точно на армію», – зазначила депутатка, наголосивши на тому, що за $5 тис. можна придбати нормальний пікап для потреб військових. Певний відсоток цієї цінової категорій, звісно, був завезений для власних потреб.

Автомобілі ж, ціна яких перевищує 2 млн грн (більше $62 тис.), були завезені в Україну після скасування плати за розмитнення у кількості 40 одиниць.

Отже, зазначила Шкрум, «за місяць українці завезли дійсно велику кількість машин, але 65-70% із них усіх – це машини, які є скромними, недорогими, старенькими, ідуть у переважній більшості на армію або потреби тероборони й ЗСУ. Із них також є відсоток, який іде сім'ям».

Нагадаємо, із 1 квітня від сплати ПДВ, акцизного збору та ввізного мита були звільнені такі ввезені транспортні засоби:

  • легкові автомобілі та кузови до них;
  • причепи та напівпричепи;
  • мотоцикли;
  • транспортні засоби для перевезення вантажів або понад десять осіб.

Після цього, на фоні чуток про велику кількість автівок, які були завезені до України не для ЗСУ чи тероборони, а для власних потреб, депутати вирішили скасувати норму про нульове розмитнення.

Законопроєкт №7311 уже зареєстрований у Верховній Раді.