Нацбанк назвав причини подорожчання курсу долара

Гелетій повідомив, що значний вплив мала валютна лібералізація, проведена НБУ в травні
фото з відкритих джерел

НБУ очікує збільшення пропозиції валюти через продаж нового врожаю та експорту товарів через морський коридор

Національний банк України успішно протидіє девальвації гривні. За словами заступника голови НБУ Юрія Гелетія, тимчасове ослаблення національної валюти було пов’язане зі збільшенням попиту на іноземну валюту та зменшенням валютної виручки. Проте, завдяки вчасно вжитим заходам, гривня вже почала зміцнюватися.

Як пояснив Гелетій, основними причинами подорожчання долара стали:

  • Розширення бюджетних видатків: збільшення державних витрат призвело до зростання попиту на валюту.
  • Валютна лібералізація: послаблення валютних обмежень, проведене НБУ у травні, також вплинуло на курс гривні.
  • Зменшення пропозиції валюти: вичерпання ефекту врожаю минулого року в аграрному секторі призвело до зменшення валютної виручки.
  • Для стабілізації курсу Національний банк вжив низку заходів, зокрема змінив підхід до валютних інтервенцій. Завдяки цим діям гривня вже почала зміцнюватися.

«Поряд зі збільшенням попиту спостерігалося зменшення пропозиції валюти. Перш за все, мова йде про аграрний сектор. Вичерпався ефект врожаю минулого року», – сказав він.

«Коливання ми будемо забезпечувати помірними. Тобто наше завдання, щоб гривня коливалася в обидва боки, що ми спостерігаємо. НБУ продовжить бути активним учасником на ринку і закривати цей структурний дефіцит валюти», – додав Гелетій.

За прогнозами НБУ, ситуація на валютному ринку буде стабілізуватися завдяки:

  • Збільшенню пропозиції валюти: очікується, що продаж нового врожаю та експорт товарів через морський коридор збільшать надходження іноземної валюти.
  • Міжнародній допомозі: підтримка міжнародних партнерів також сприятиме зміцненню гривні.

Голова НБУ Андрій Пишний заявив, що стійкість валютного ринку відновлена і на сьогодні не викликає жодних питань.

Нагадаємо, аби мінімально «зарядити квартиру» потрібно мати зарядну станцію приблизно на 800 Вт потужності. Якщо ж необідно повністю заживити всі електроприлади – знадобиться станція вже на 2 кВт.

До слова, за перші п'ять місяців 2024 року українські банки продемонстрували вражаючі фінансові результати, попри збільшення податку на прибуток. 63 банки країни сукупно заробили майже 68 млрд грн прибутку після оподаткування, що на 27% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Читайте також: Найстабільніші валюти світу: у чому краще зберігати заощадження