Американські медики пояснили, що робить пандемію коронавірусу небезпечнішою за грип

Американські інфекціоністи пояснили, що робить пандемію коронавірусу небезпечнішою за грип

Пацієнти, у яких є позитивний результат тесту на новий коронавірус, не мають іншого вибору, крім як перенести хворобу.

Головні відмінності пандемії нового коронавірусу від грипу для людства – відсутність будь-якого імунітету а також невдалі тести і недоведені методи лікування.

Американські інфекціоністи детально розповіли про це Business Insider.

Під час сезону грипу – навіть важкого – велика частина населення вже застрахована. Імунна система може розпізнати ворога і «прикликати» антитіла для боротьби з інфекцією. Також можна зробити щеплення, дозу мертвих вірусів грипу, яка натренує тіло для боротьби з хворобою.

За словами Ебігейл Карлсон, фахівця з інфекційних захворювань в Університеті Вашингтона в Сент-Луїсі, люди з імунітетом, чи-то набутим природньо чи-то після вакцинації, допомагають захистити суспільство від грипу.

Цей захисний процес називається колективним імунітетом. Хоча це і не ідеально – люди все одно помирають від грипу щороку – але колективний імунітет, як правило, утримує грип на рівні, який можуть витримати лікарні.

«Колективного імунітету практично немає або немає зовсім з вірусом SARS-CoV-2, що викликає Covid-19», - сказав Карлсон. 

За словами Отто Янга, дослідника інфекційних захворювань в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі, на розробку нової вакцини проти коронавірусу піде більше року, і це вимагає великих зусиль у порівнянні з організацією щорічного щеплення від грипу.

По-перше, немає вакцини-прекурсора, з якої можна було б працювати: з семи типів коронавірусів, які заражають людей – включно з чотирма, що викликають застуду, - від жодного немає перевіреної вакцини.

Минулий місяць ознаменувався першим з багатьох клінічних випробувань – ще одна причина, чому з вакциною від Covid-19 все складніше. У США, приміром, не вимагають клінічних випробувань для затвердження щорічної вакцини проти грипу. Хоча точні штами змінюються з року в рік, базова біохімія залишається незмінною і довела свою безпеку.

Таким чином, у той час як дослідники можуть швидко «оновлювати» щеплення від грипу щороку, вони повинні ретельно протестувати будь-яку нову вакцину проти коронавірусу, перш ніж пропонувати її громадськості. І це, ймовірно, буде тривалим процесом.

За словами Янга, щоб з'ясувати, чи є у пацієнта вірусне захворювання, таке як грип або Covid-19, дослідники шукають гени вірусу в зразку мазка з носа або рота пацієнта.

Для грипу цей процес тестування є надійним. Хоча вірус мутує, більшість змін впливають на білки на його зовнішній поверхні, які зв'язуються з вашими клітинами, викликаючи інфекцію. Тести на грип спрямовані на більш стабільні гени, які кодують білки усередині оболонки вірусу.

До того ж одні й і ті ж процедури тестування на грип використовуються щороку. 

Що стосується нового коронавірусу, то з'ясування того, на які гени мають бути націлені тести, «мали бути розроблені з нуля».

Не всі країни проводять широке тестування, і це ускладнює розуміння дослідниками того, наскільки поширюється захворювання.

Пацієнти, у яких є позитивний результат тесту на новий коронавірус, не мають іншого вибору, крім як перенести хворобу. За словами Янга, противірусні препарати, що допомагають боротися з грипом, виявляються менш ефективними для пацієнтів з Covid-19.

Наразі немає підтвердженого лікування SARS-CoV-2. Деякі лікарі застосовують протималярійні препарати для боротьби з коронавірусів, але ефективність такого лікування досі неясна.

До слова, у Міністерстві охорони здоров’я заявили, що 86% людей, що померли від Covid-19 в Україні, мали вік старше 50 років.