Американські медики пояснили, що робить пандемію коронавірусу небезпечнішою за грип

Американські медики пояснили, що робить пандемію коронавірусу небезпечнішою за грип
Американські інфекціоністи пояснили, що робить пандемію коронавірусу небезпечнішою за грип

Пацієнти, у яких є позитивний результат тесту на новий коронавірус, не мають іншого вибору, крім як перенести хворобу.

Головні відмінності пандемії нового коронавірусу від грипу для людства – відсутність будь-якого імунітету а також невдалі тести і недоведені методи лікування.

Американські інфекціоністи детально розповіли про це Business Insider.

Під час сезону грипу – навіть важкого – велика частина населення вже застрахована. Імунна система може розпізнати ворога і «прикликати» антитіла для боротьби з інфекцією. Також можна зробити щеплення, дозу мертвих вірусів грипу, яка натренує тіло для боротьби з хворобою.

За словами Ебігейл Карлсон, фахівця з інфекційних захворювань в Університеті Вашингтона в Сент-Луїсі, люди з імунітетом, чи-то набутим природньо чи-то після вакцинації, допомагають захистити суспільство від грипу.

Цей захисний процес називається колективним імунітетом. Хоча це і не ідеально – люди все одно помирають від грипу щороку – але колективний імунітет, як правило, утримує грип на рівні, який можуть витримати лікарні.

«Колективного імунітету практично немає або немає зовсім з вірусом SARS-CoV-2, що викликає Covid-19», - сказав Карлсон. 

За словами Отто Янга, дослідника інфекційних захворювань в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі, на розробку нової вакцини проти коронавірусу піде більше року, і це вимагає великих зусиль у порівнянні з організацією щорічного щеплення від грипу.

По-перше, немає вакцини-прекурсора, з якої можна було б працювати: з семи типів коронавірусів, які заражають людей – включно з чотирма, що викликають застуду, - від жодного немає перевіреної вакцини.

Минулий місяць ознаменувався першим з багатьох клінічних випробувань – ще одна причина, чому з вакциною від Covid-19 все складніше. У США, приміром, не вимагають клінічних випробувань для затвердження щорічної вакцини проти грипу. Хоча точні штами змінюються з року в рік, базова біохімія залишається незмінною і довела свою безпеку.

Таким чином, у той час як дослідники можуть швидко «оновлювати» щеплення від грипу щороку, вони повинні ретельно протестувати будь-яку нову вакцину проти коронавірусу, перш ніж пропонувати її громадськості. І це, ймовірно, буде тривалим процесом.

За словами Янга, щоб з'ясувати, чи є у пацієнта вірусне захворювання, таке як грип або Covid-19, дослідники шукають гени вірусу в зразку мазка з носа або рота пацієнта.

Для грипу цей процес тестування є надійним. Хоча вірус мутує, більшість змін впливають на білки на його зовнішній поверхні, які зв'язуються з вашими клітинами, викликаючи інфекцію. Тести на грип спрямовані на більш стабільні гени, які кодують білки усередині оболонки вірусу.

До того ж одні й і ті ж процедури тестування на грип використовуються щороку. 

Що стосується нового коронавірусу, то з'ясування того, на які гени мають бути націлені тести, «мали бути розроблені з нуля».

Не всі країни проводять широке тестування, і це ускладнює розуміння дослідниками того, наскільки поширюється захворювання.

Пацієнти, у яких є позитивний результат тесту на новий коронавірус, не мають іншого вибору, крім як перенести хворобу. За словами Янга, противірусні препарати, що допомагають боротися з грипом, виявляються менш ефективними для пацієнтів з Covid-19.

Наразі немає підтвердженого лікування SARS-CoV-2. Деякі лікарі застосовують протималярійні препарати для боротьби з коронавірусів, але ефективність такого лікування досі неясна.

До слова, у Міністерстві охорони здоров’я заявили, що 86% людей, що померли від Covid-19 в Україні, мали вік старше 50 років. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: