Бойовики почали залишати Східну Гуту у Сирії

Східна Гута

Представників джигадистського угруповання «Хаят Тахрір аш-Шам» евакуюють до північної провінції Ідліб

Невеликі групи ісламістських бойовиків почали залишати оточений сирійськими урядовими силами підконтрольний повстанцям анклав Східна Гута, неподалік Дамаска.

Сирійське державне телебачення 9 березня показало відео, на якому близько десяти бійців зі своїми родинами прибувають до пропускного пункту Аль-Вафідін і сідають в автобус, інформує ресурс.

Угруповання «Джейш аль-Іслам» («Армія Ісламу»), найбільша з кількох груп бойовиків у Східній Гуті, заявило, що представників джигадистського угруповання «Хаят Тахрір аш-Шам» евакуюють до північної провінції Ідліб.

За повідомленням, рішення про евакуацію ухвалили на консультаціях з ООН, кількома неназваними міжнародними сторонами і громадянськими лідерами зі Східної Гути.

«Джейш аль-Іслам» воює з силами президента Сирії Башара Асада у понад семирічній громадянській війні в Сирії. Якщо повстанці залишать анклав, це може покласти край насильству в регіоні. За останні два тижні під час наступу на Східну Гуту сирійська армія за підтримки артилерії й авіації, захопила близько половини території, яку колись контролювали повстанці. За оцінками правозахисників і медиків, внаслідок цього загинули близько тисячі цивільних жителів.

9 березня до Східної Гути прибула колона з 13 вантажівок з гуманітарною допомогою від Міжнародного комітету Червоного Хреста.

До слова, турецькі військові в ході операції «Оливкова гілка» в сирійському Афріні взяли під контроль одне з найбільших міст в регіоні - Джіндерес.

Раніше повідомлялося, що президент Сирії Башар аль-Асад заявив, що його війська продовжать наступ на утримуваний повстанцями анклав Східна Гута на околиці столиці Дамаска, припинити який закликає міжнародна спільнота.

5 березня сирійський центр моніторингу прав людини, який знаходиться у Лондоні (Велика Британія), заявляє про те, що урядові сирійські сили і їхні союзники у результаті наступу захопили більше третини Східної Гути, яка контролюється повстанцями.

7 березня стало відомо, що в результаті інтенсивних ударів сирійського режиму по контрольованому повстанцями району Східна Гута загинули вже більше 800 мирних жителів.