Президент Сирії: війська продовжать наступ на Східну Гуту

Президент Сирії: війська продовжать наступ на Східну Гуту
Башар аль-Асад

Урядові війська Сирії захопили близько чверті території анклаву Східна Гута

Президент Сирії Башар аль-Асад заявив, що його війська продовжать наступ на утримуваний повстанцями анклав Східна Гута на околиці столиці Дамаска, припинити який закликає міжнародна спільнота.

Коментуючи у виступі на державному телебаченні щоденне п’ятигодинне припинення вогню, про яке заявила головний союзник сирійської влади Росія і яке висміяли США, Асад заявив, що «між припиненням вогню і бойовими операціями немає ніякої суперечності».

Раніше 4 березня сирійські активісти повідомили, що урядові війська Сирії захопили близько чверті території анклаву Східна Гута. При цьому, за даними Сирійського бюро спостереження за правами людини, яке працює в Лондоні, але має інформаторів на місцях подій у Сирії, переважна частина захопленої території – сільськогосподарські землі. В одному з найбільших повстанських угруповань, що утримують Східну Гуту, «Джейш-аль-Іслам» його речник заявив, що «політика випаленої землі», яку застосовують урядові війська, змусила повстанців відступити і перегрупуватися.

24 лютого Рада Безпеки ООН одностайно схвалила резолюцію, яка вимагає негайного 30-денного припинення вогню в Сирії.

Голосування про перемир'я кілька разів відкладалося, зокрема, через Росію. Члени Ради не могли дійти з РФ згоди щодо тексту відповідного документу.

Однак обстріли Східної Гути продовжувалися. Франція та Німеччина закликали Росію вплинути на сирійський режим задля встановлення перемир’я. Згодолом президент РФ Володимир Путін наказав влаштувати «гуманітарну паузу» у боях у Східній Гуті в Сирії.

За п'ять днів бомбардувань урядових військ у районі Східна Гута  загинули понад 500 людей, ще 2 тисячі — поранені.

Цей регіон — один з останніх в Сирії, який залишається під контролем опозиції, підтримуваної США. Район чотири роки перебуває в облозі сирійської армії та союзників Асада, серед яких — Росія.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: