Конституційний суд РФ визнав законною угоду про кордон між Інгушетією та Чечнею

КС РФ також дійшов висновку, що при встановленні кордону з Чечнею референдум в Інгушетії «не є необхідним»

Угода про кордон між Інгушетією та Чечнею є законною і не суперечить Конституції. До такого висновку дійшов Конституційний суд Росії.

У КС з проханням перевірити рішення Конституційного суду Інгушетії про угоду по межах з Чечнею звертався глава республіки Юнус-Бек Євкуров. КС Росії погодився з його доводами і постановив: «Якщо межа між двома суміжними суб'єктами відсутня, мова йде не про зміну приналежності будь-якої території, а про їх взаємну потребу розмежувати свої землі і вирішити питання про встановлення кордону».

КС РФ також дійшов висновку, що при встановленні кордону з Чечнею референдум в Інгушетії «не є необхідним» - КС Інгушетії в свою чергу наполягав, що угода про кордони має затверджуватися саме плебісцитом, а не регіональним парламентом.

Так, в кінці листопада противники угоди про адміністративні кордони вже подали в республіканський виборчком заявку на проведення референдуму. Заявники вказували, що закон фактично змінює територію республіки, а тому прийняти його можна тільки за результатами референдуму і після з'ясування думки населення муніципальних утворень, межі яких змінюються. Рішення виборчкому до даного моменту невідомо.

Нагадаємо, 16 жовтня у РФ набрала чинності угода про встановлення адміністративних кордонів між Чечнею і Інгушетією.

На початку жовтня в Інгушетії почалася протестна акція противників угоди про кордон.

Конституційний суд Інгушетії скасував угоду про зміну кордону з Чечнею і вимагав провести референдум з цього питання.