У Монголії триває голосування на парламентських виборах

Плакати кандидатів напередодні парламентських виборах на вулицях Монголії, 25 червня 2024 року
Фото: AFP

Кандидатами на державні посади стануть приблизно 1340 людей

У п'ятницю вранці в Монголії почалися чергові парламентські вибори, їх називають наймасштабнішими. Напередодні Великий державний хурал (парламент країни) ухвалив поправки, які збільшують кількість законодавців на 50 осіб. До того їх загальна кількість становила 76, тепер народних обранців побільшало до 126. Загальна кількість кандидатів, які змагаються за місця в парламенті – 1294. Вони представляють 19 політичних партій. Є також 42 незалежні кандидати, інформує Xinhua.

Цього року в Монголії з населенням 3,5 мільйона осіб зареєстровано 2 238 360 виборців. Виборці можуть проголосувати на 2198 виборчих дільницях у дев'яти округах столиці Улан-Батора та всіх 21 провінціях країни з 7 ранку до 22 години за місцевим часом.

За даними виборчої комісії, за процесом спостерігають понад 30 тисяч внутрішніх спостерігачів, а також 259 іноземних спостерігачів із 40 країні 21 міжнародної організації. Парламент Монголії діє за однопалатною системою з чотирирічним терміном повноважень.

Вищезгадані зміни до законодавства передбачають більше місць для різних політичних партій, які  обіцяють боротися за об'єднання країни в питаннях використання майнових ресурсів та боротьби з корупцією, пише Bloomberg. Тут також зазначають, що напругу під час голосування додав незвичайний акт насильства цього місяця, коли було вбито члена Демократичної партії. У поліції повідомили, що підозрюваним виявився активіст партії-конкурентки.

Країна Східної Азії також веде боротьбу з дезінформацією в соціальних мережах, зокрема з дипфейками.  Однак місцеві громадські організації  критикували зусилля уряду по боротьбі з фейковими новинами, які включали затримання журналістів. У Міністерстві юстиції відмовилися коментувати арешти.

Організація з безпеки та співробітництва в Європі направила групу для спостереження за виборами в затиснутій між Китаєм і Росією країні.

Нагадаємо, Монголія неочікувано стала перспективним транспортним коридором для вантажів росіян, тож нещодавно Путін відправив туди Лукашенка з особливою місією. 

Читайте також: Навіщо Путіну Монголія? ЗМІ викрили головний план