Правозахисник: заборона аборту - це не турбота про право на життя, а порушення прав жінки

Катерина Левченко: Дитина має народжуватись бажаною
Фото з відкритих джерел

З точки зору правового поля, плід вважається дитиною з моменту його народження

Заборона абортів на законодавчому рівні призведе до різкого збільшення кількості дітей, якими буде опікуватись держава. Таку думку в коментарі «Главкому» висловила президент правозахисної організації «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко.

«Дитина має народжуватись бажаною. Якщо жінка не хоче мати дитину, вона її не матиме», - підкреслила правозахисниця.

Левченко також роз’яснила, чому з юридичної точки зору заборона аборту – це не порушення права на життя дитини, а порушення права жінки приймати рішення щодо власного тіла.

«Є дискусія з приводу того, з якого моменту плід стає людиною. Так от, з точки зору правового поля, плід вважається дитиною з моменту його народження. Інакше б це потягло за собою такі речі, як майнові права плоду. Воно по-дурному звучить, але теоретично таке могло б бути. Бо ж якщо це вже людина, то на неї мають розповсюджуватися всі права», - зазначила правозахисниця.

Як повідомлялось, в найбільших містах Польщі пройшли протестні акції у зв'язку з законопроектом про повну заборону абортів, прийнятим Сеймом в першому читанні. Законодавець називає плід виключно «зачатою дитиною», а переривання вагітності – «дородовим убивством».

Тим часом представники правлячої партії Польщі вже заявили, що працюють над менш радикальної версією нового закону про аборти.

Як повідомлялось, раніше Митрополит московської церкви в Україні Олександр Драбинко закликав заборонити аборти на законодавчому рівні.

Читайте також: Як аборти розкололи Польщу. Висновки для України