Прем’єр Македонії оголосив нову назву країни

Прапор Македонії

Македонію перейменують на Республіку Північна Македонія

Македонія отримала нову назву. Тепер країна називатиметься Республіка Північна Македонія.

Про це під заявив прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв.

«Шановні співгромадяни, у нас є історичне рішення ... Назва Республіка Північна Македонія з перекладом на всі мови для повсюдного вжитку», - заявив він.

У Twitter політик додав, що дане рішення визнане Грецією та міжнародною спільнотою. 

«Більше немає КЮРМ (Колишня югославська республіка Македонія — офіційна назва країни - ред). Більше немає міжнародних угод, в яких не допускалася б македонська мова. Ми вирішуємо вікове питання. Ми самі собі, і це остаточно визнають всі наші сусіди, Грецька Республіка та міжнародна спільнота», - написав він.

Вирішення багаторічної дискусії привітав президент Європарламенту Дональд Туск. 

«Щиро вітаю прем'єр-міністрів Ципраса та Заєва. Я тримаю пальці схрещеними. Завдяки вам неможливе стає можливим», - написав у Twitter політик.

Нагадаємо, Греція погодилась на перейменування Македонії, що полегшить європейську та євроатлантичну інтеграцію країни. 

Зазначимо, що угоду повинні підписати у грецькому прикордонному містечку Мала Преспа цими вихідними. В угоді прописанні пункти щодо збереження прикметника «македонський» по відношенню до громадянства і мови, визнання македонської мови з уточненням, що це слов'янська мова, термін «македонець» чи «громадянин Республіки Північна Македонія» має вживатися з уточненням, що громадяни країни не мають відношення до давньої грецької цивілізації.

Суперечка навколо іменування Македонії виникла в 1991 році після проголошення незалежності цієї колишньої югославської республіки. Причина конфлікту криється в тому, що в складі Греції є область Македонія, яка займає чверть площі цієї держави.

Афіни побоюються, що в разі закріплення назви Македонія за сусідньою країною Скоп'є може пред'явити територіальні претензії на грецьку область. Через грецьку позицію офіційна назва Македонії в ООН з 1993 року – «колишня югославська республіка Македонія», а Греція блокує її вступ до Євросоюзу і НАТО, відзначає агентство AFP.

Нагадаємо, міністра закордонних справ Греції Нікоса Коціаса звинувачують у державній зраді у зв'язку з його переговорами з Республікою Македонія щодо зміни її назви.