Греція погодилась на перейменування Македонії

Греція погодилась на перейменування Македонії

Македонський політик  Зоран Заєв та прем’єр Греції Алексіс Ципрас

Окрім назви країни, зміни торкнуть назви громадян держави та назви державної мови

Греція погодилась на перейменування Македонії, що полегшить європейську та євроатлантичну інтеграцію країни. 

Про це повідомляє Ekathimerini.

«У мене гарні новини… Щойно ми досягли домовленості з прем’єром Колишньої Югославської Республіки Македонія у питанні, яке займало наші думки багато років» - заявив грецький премєр Алексіс Ципрас.

Як повідомляє македонська редакція «Радіо Свобода», угоду повинні підписати у грецькому прикордонному містечку Мала Преспа цими вихідними. Зазначається, що окрім назви країни, зміни торкнуть назви громадян держави та назви державної мови. Всі ці пункти повинні бути закріплені у Конституції. 

Суперечка навколо іменування Македонії виникла в 1991 році після проголошення незалежності цієї колишньої югославської республіки. Причина конфлікту криється в тому, що в складі Греції є область Македонія, яка займає чверть площі цієї держави.

Афіни побоюються, що в разі закріплення назви Македонія за сусідньою країною Скоп'є може пред'явити територіальні претензії на грецьку область. Через грецьку позицію офіційна назва Македонії в ООН з 1993 року – «колишня югославська республіка Македонія», а Греція блокує її вступ до Євросоюзу і НАТО, відзначає агентство AFP.

Нагадаємо, міністра закордонних справ Греції Нікоса Коціаса звинувачують у державній зраді у зв'язку з його переговорами з Республікою Македонія щодо зміни її назви.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: